Ο Χαφτάρ στο Βερολίνο σε ανοιχτή γραμμή με Μητσοτάκη

Ο Χαφτάρ στο Βερολίνο σε ανοιχτή γραμμή με Μητσοτάκη

Με μια διπλωματική αντεπίθεση η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τα διεθνή βλέμματα, να περάσει τις ελληνικές θέσεις αλλά και στείλει ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας για την μη συμμετοχή της στην διάσκεψη του Βερολίνο. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.  

Η επίσκεψη στην χώρα μας του Στρατάρχη Χαφτάρ παραμονές της κρίσιμης διάσκεψης στην Γερμανία αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει εκεχειρία στη Λιβύη, απέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κυβέρνηση στην διεθνή σκακιέρα. Παράλληλα η ελληνική πλευρά απέκτησε ένα ακόμη σύμμαχο για την ακύρωση της παράνομης συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. 

Στο Βερολίνο μέσω Χαφτάρ    

Το Βερολίνο μπορεί να απέρριψε την πρόταση της Αθήνας να παραβρεθεί στην διάσκεψη, ωστόσο από τις συναντήσεις που είχε ο Χαλίφα Χαφτάρ τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Νίκο Δένδια επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων όσον αφορά την κατάργηση των δύο μνημονίων με την Άγκυρα. «Ο στρατάρχης Χάφταρ θεωρεί ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και εις βλάβη του λιβυκού λαού. Νομίζω ότι η Γερμανία έκανε λάθος. Δεν μας δέχτηκε, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε μετά το Βερολίνο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Παράλληλα υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, «όχι μια ευκαιριακή ανακωχή η οποία θα διαλυθεί μετά από ένα μήνα, ή μετά από λίγες εβδομάδες» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. 

Η δέσμευση της Μέρκελ 

Ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη. Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε πως το μόνο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στην Λιβύη και όχι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στην Μεσόγειο. 

Άλλωστε υπάρχει η απόφαση της Συνόδου κορυφής η οποία καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας με την Τρίπολή. « Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και η απόφαση αυτή εμπεριέχει την αναγνώριση της ακυρότητας των δυο μνημονίων. Δεν μπορεί λοιπόν η Γερμανία να αποστεί από το ευρωπαϊκό της καπέλο και να μην επιδιώξει την ακύρωση αυτών των δυο μνημονίων» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην δημόσια τηλεόραση. Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιανουαρίου, ενώ πέντε μέρες μετά στις 29 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν οποίος στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και βρίσκεται απέναντι στην Άγκυρα. 

Οι τρεις κινήσεις Μητσοτάκη και ο εκνευρισμός Ερντογάν 

Ο εκνευρισμός στην Άγκυρα είναι διάχυτος από τις σημαντικές διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Ο Ερντογάν έβαλε εναντίον του Στρατάρχη Χαφτάρ ο οποίος συνεχίζει να κερδίζει πόντους απέναντι στον αντίπαλο του και αναγνωρισμένο πρωθυπουργό Φαγέτ Σάρατζ. Μάλιστα ο Χαφτάρ τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στην Μόσχα μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος θα μετέχει και αυτός στην διάσκεψη του Βερολίνου. 

Την στιγμή που η Άγκυρα συνέχιζε να ακολουθεί την ρητορική των προκλήσεων με δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις αλλά και αμφισβητώντας τα ελληνικά νησιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τρεις κινήσεις μέσα σε ένα 24ωρο κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν. Η αρχή έγινε με την δημοσιοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ότι είναι άκυρα τα μνημόνια της Άγκυρας με την Τρίπολη. Ακολούθησε η άφιξη του στρατάρχης Χαφτάρ στην Αθήνα ενώ στην συνέχεια υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία εξέφρασε την δυσφορία του ενώ ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Γερμανίδα Καγκελάριο ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα