Λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Στην Αθήνα ο Χαφτάρ.Tετ α τετ με Μητσοτάκη, Δένδια

Λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Στην Αθήνα ο Χαφτάρ.Tετ α τετ με Μητσοτάκη, Δένδια

Στην Αθήνα βρίσκεται για τις επόμενες ώρες ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος ταξίδεψε υπό πλήρη μυστικότητα, προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε πρώτος ο realfm.

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Χαλίφα Χάφταρ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή που έχει το τελευταίο διάστημα ο Χαφτάρ, καθώς στις 22 Δεκεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί αιφνιδίως τη Βεγγάζη και είχε τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Η επίσκεψη Χαφτάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα και τη διεθνή κοινότητα. Ο Χαλίφα Χαφτάρ επέλεξε την Αθήνα ως τελευταίο σταθμό πριν από τη μετάβασή του στο Βερολίνο. Τον στρατάρχη συνοδεύει στην Αθήνα ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", με τη σημαντική αυτή διπλωματική κίνηση επιδιώκει να καταγραφεί μια έμμεση παρουσία της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς οι δικές της θέσεις συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις θέσεις Χαφτάρ και του λιβυκού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο Χαφτάρ είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια που η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη της Κυριακής.

Παράλληλα όμως βασική στόχευση της Αθήνας είναι με τις επαφές που έχει στη χώρα μας ο Χαφτάρ να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία ότι η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στο λιβυκό ζήτημα και δεν μπορεί να ανεχτεί άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες που υπονομεύουν τα δικά της συμφέροντα και τη σταθερότητα στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα