Στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ: Οι συναντήσεις και τα μηνύματα της επίσκεψης του

Στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ: Οι συναντήσεις και τα μηνύματα της επίσκεψης του

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί, από το βράδυ της Πέμπτης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποδέχθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Χαλίφα Χάφταρ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναμένονται επαφές και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται "απάντηση" της Ελλάδας στη Βερολίνο, μετά τον "αποκλεισμό" της χώρας μας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως άλλωστε σημείωσε ο κ. Δένδιας, αναφορικά με την κυριακάτικη Διάσκεψη του Βερολίνου «η Ελλάδα δεν έχει να ζητήσει κάτι. Είναι πάγιες οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε ειρήνη στην Λιβύη και αυτό θέλουμε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας, για την έλευση του στρατάρχη στη χώρ μας, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας μας για ακύρωση του Τουρκο – Λιβυκού μνημονίου σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που θα έχει με τον Στρατάρχη, ο κ. Δένδιας τόνισε «Θα μιλήσουμε για όσα συζητήθηκαν στην Μόσχα, αλλά και με την Γερμανία. Θα δούμε και θα μας πει αύριο με ποιες θέσεις θα πάει η Λιβύη στην Γερμανία», καταλήγοντας «η Ελλάδα είναι δυνατή, η διπλωματία μας είναι δυνατή».

Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) προγραμματίστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, δύο 24ωρα πριν από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Στην Αθήνα, μάλιστα, σήμανε συναγερμός και έκτακτα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.

 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα