Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό

Τους άξονες του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση παρουσίασε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην παραδοχή πως η Ευρώπη απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να επιδείξει αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα να πληρώνουν τα επίχειρα αυτής της στάσης προέβη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τη Βουλή. Κατά την ακρόαση του από τις Επιτροπ΄ς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Σχοινάς παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του νέου Ευρωπαικού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει  ξεπερασμένη τη Συνθήκη του  «Δουβλίνο» σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Οκ. Σχοινάς αναγνώρισε ότι τις συνέπειες της αποτυχίας ή της απροθυμίας πολλών χωρών της  Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη την υπέστησαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία που κατέβαλαν υπέρμετρες προσπάθειες για να σταθούν όρθιες και για αυτό ο στόχος είναι η ασυμμετρία και η αδικία  να αποκατασταθούν.  

Οvαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το νέο Σύμφωνο να είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Εξήγησε ότι τρεις είναι οι βασικοί του άξονες:

Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος." Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε κατ΄ αρχήν από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας" είπε.

Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα FRONTEX θα λέγεται Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. 

Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαικού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β λόγω των γεγονότων στο Ιράν και στην Λιβύη, ένα σχέδιο πυρόσβεσης -όπως το αποκάλεσε- ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου καταστάσεις όπως εκείνες το 2015.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα