Κικίλιας: Αρχίζει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή για Συμπράξεις Δημόσιου –Ιδιωτικού Τομέα στη Δημόσια Υγεία

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία μεγάλα νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αποφασισμένη να αποδείξει ότι το σύστημα της Δημόσιας Υγείας μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά, αλλά και καλύτερα δηλώνει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία δημόσια νοσοκομεία: Σ' ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και ένα μικρότερο στην Αττική, αλλά και σε ένα στην Περιφέρεια, τα οποία νοσοκομεία, όμως, δεν κατονόμασε.

"Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων και των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε: «Θα αποδείξουμε εντός τους έτους ότι πράγματι μπορούμε να πάμε μπροστά σαν χώρα και στα δημόσια νοσοκομεία. Με το πρόγραμμα το οποίο θα κάνουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αττική, σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αττική και σε ένα στην Περιφέρεια, θα δει ο κόσμος πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα»

Κικίλιας: "Δημόσια Υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική"

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την δέσμευση που έχει αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι η εφαρμογή των ΣΔΙΤ δεν σημαίνει οικονομική επιβάρυνση των ασθενών:

"Μιλάμε για δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική. Αυτό σημαίνει ότι εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες. Να τα λειτουργούν οι ιδιώτες, να μη χαλάει η λυχνία, να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τη συντήρηση, να μη χαλάει επί τούτου και να πηγαίνουν οι πολίτες στο ιδιωτικό διαγνωστικό έξω και κάνουν τις μαγνητικές ή τις αξονικές και να μην περιμένει ο πολίτης 1,5 και 2 και 2,5 μήνες να κάνει τις εξετάσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι όπως σήμερα, έτσι και με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αυτός ο οποίος θα πληρώνει τις υπηρεσίες αυτές στους ιδιώτες και έκανε σαφές ότι «τίποτα δεν θα επωμίζεται ο πολίτης. Απλά, ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται, δεν θα καθυστερεί, θα έχει ποιοτικές εξετάσεις και θα μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες και το αγαθό της υγείας», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τέλος τόνισε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει με τόλμη και σε αυτό το ζήτημα, όπως έκανε με τον αντικαπνιστικό νόμο. «Ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος από μη καπνιστές και καπνιστές, δείχνει ότι το υπουργείο Υγείας και μεταρρυθμίσεις τολμάει να κάνει και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα