Μήνυμα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες: Eχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα μας

Μήνυμα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες: Eχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα μας

Η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη, καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν έχει την έγκριση του κοινοβουλίου της Λιβύης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλη την Ελλάδα. Εχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: "Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι θεωρουμε τη συμφωνία αυτή άκυρη και ανυπόστατη. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει βάσιμος λόγος, αναφορικά με την πολιτική της νομιμοποίηση, δεν πρέπει καν να αναρτηθεί στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός στην Τουρκία, καθώς είναι διπλωματικά απομονωμένη μετά το μνημόνιο με τη Λιβύη. Είχαμε καταδίκη από τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από το Ισραήλ, την Αίγυπτο..."

Σε ερώτημα αναφορικά με τη στήριξη που έλαβε από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Δεν υπήρξε κανείς χτες στο δείπνο που να μην επανέλαβε την στήριξή του στην Αθήνα και στην Κύπρο. Κάποιοι θα κάνουν και δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός. Εγινε μια συζήτηση περιεκτική για την Τουρκία αλλά και για το προσφυγικό". 

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν μπαίνει σε ζυγαριά, δεν είναι αποτέλεσμα συμψηφισμού σε άλλα πράγματα. Αν καταλήξει αυτή η υπεράσπιση, με υπατιτιότητα της Τουρκίας, σε δυσμενείς καταστάσεις στο προσφυγικό, θα το διαχειριστούμε, τόνισε και πρόσθεσε: "Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". 

Για το ζήτημα των δηλώσεων του Μπορίσοφ («Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους»), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός είναι ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα. "Εκανε μια γενικότερη ανάλυση και για το προσφυγικό και τα σχόλιά του αφορούσαν αυτήν την ενότητα και όχι την άλλη" σημείωσε.  

Σε ερώτημα αν σχεδιάζει νέα συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: "Δεν προγραμματίζω αυτή τη στιγμή νέα συνάντηση με Ερντογάν. Ο δίαυλος εμπιστοσύνης ωστόσο πρέπει να είναι ανοικτός. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος και δυνατότητα να κάνουμε μια πρόοδο, ασφαλώς και είμαι πρόθυμος να τον συναντήσω. Με την κλιμάκωση ωστόσο που υπάρχει δεν φαίνεται κάτι τέτοιο".

Τέλος, στο ερώτημα τι θα πει στον Τραμπ αναφορικά με το θεμα των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν με επίσημες δηλώσεις τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ενώ σκοπός μας είναι να οικοδομήσουμε πάνω στις ήδη εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

 

 

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα