Η ΕΕ στηρίζει Mητσοτάκη: Διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Η ΕΕ στηρίζει Mητσοτάκη: Διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και έχοντας όλα τα διπλωματικά όπλα μαζί του ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής που θα τεθεί το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Το κλίμα, λίγες ώρες, πριν την συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τη χώρα καθώς οι Βρυξέλλες αναμένεται να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην Τουρκία για τις παράνομες κινήσεις της στην Μεσόγειο. Το ένα ευρωπαϊκό κράτος μετά το άλλο εκφράζει την στήριξη της στην χώρα μας καθώς αναγνωρίζουν την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα απομονώνοντας διπλωματικά την Τουρκία. 

Μετά τη Γαλλία και την Ιταλία και η Γερμανία πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Άγκυρα.

«Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε ακόμη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα τόνισε πως θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με διακομματική συμφωνία των επιτροπών άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας μπλόκαραν την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα η ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειες της και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα θα τονίσει πως θα πρέπει να  

χαρακτηρισθεί άκυρη η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης όπως επίσης και να υπάρξει ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας. 

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη». Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη που διαμόρφωσαν το κλίμα 

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί υπέρ της Ελλάδας δεν ήρθε τυχαία αλλά μέσα από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από τον πρωθυπουργό από την στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που γνώριζε από πριν τις κινήσεις της Άγκυρας, πέρασε στην αντεπίθεση διεθνοποιώντας το ζήτημα και κάνοντας επαφές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τους ευρωπαίους ομολόγους του. 

Το ίδιο έπραξε και παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού έδωσε εντολή να σταλούν οι δύο επιστολές στον ΟΗΕ ως απάντηση στην Άγκυρα, επικοινώνησε με ηγέτες κρατών – μελών της Ε.Ε. αλλά και με αξιωματούχους της Κομισιόν και τους τόνισε τις ξεκάθαρες θέσεις της χώρας μας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα αλλά και τι θα ζητήσει στην σημερινή συνεδρίαση. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα