Η Τουρκία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

Η Τουρκία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

Έντονη ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα κυπριακής ιστοσελίδας. Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αργότερα αναμένεται και η... άφιξη γεωτρύπανου.

Ερευνητικό σκάφος σχεδιάζει να στείλει η Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews. Πρόκειται, για μία πρώτη προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο βήμα είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα -μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών- η αποστολή ενός γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί. Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις “εκκρεμότητες”, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Στον ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Σε χθεσινή ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι υπέγραψε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και πλέον τη στέλνει στον ΟΗΕ.

Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Η βουλή μας, παρά τις προσπάθειες για περιορισμό των ζωνών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, πέρασε τη συμφωνία. Την υπέγραψα κι εγώ και έτσι τώρα εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη. Κι έτσι, πρώτα ο Αλλάχ, προβαίνουμε στα επόμενα βήματα και για στη στρατιωτική συνεργασία και για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πάνω σε σκάνδαλα. “Μας συγχωρείτε! Εμείς αυτή τη στιγμή… Πραγματοποίησαν μια κίνηση-σκάνδαλο. Ποια ήταν αυτή; Η Ελλάδα έπιασε τον πρέσβη της Λιβύης και τον απέλασε. Και τί έγινε που το έκανες; Τι κέρδισες;”, ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος. “Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει την πολιτική γλώσσα και ότι είναι μία κυβέρνηση που έχει συσταθεί πάνω σε σκάνδαλα. Αυτό κάνει η Ελλάδα”, δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εκνευρισμό και χάσιμο του ελέγχου πλέον από την Αθήνα.

“Θυμώνουν επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία, όπως παλιά, δεν μπορούν να την κατευθύνουν, να την κυβερνούν. Εκνευρίζονται και χάνουν το έλεγχο. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Κι όσο χαλούσαμε τα παιχνίδια τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμαχούσαν”, είπε για να εκφράσει στη συνέχεια και τη δική του στήριξη απέναντι στη Λιβύη. “Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση με τη Λιβύη”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι με τη Λιβύη αυτή τη στιγμή “δόξα τω Θεώ χτίζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και μία πολύ καλή γραμμή (συνεργασίας)”.

 

PhileNews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα