Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, η σημασία της και τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, η σημασία της και τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

Με αυτή την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με δεδομένο πως παρά το τελεσίγραφο που δόθηκε στον επιτετραμένο της Λιβύης εκείνος το αγνόησε, η Αθήνα προχώρησε στην απέλασή του.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ τονίζει πως το μνημόνιο αυτό είναι παράξενο καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και Ελλάδα και Κύπρος είναι στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Τόνισε επίσης ο Λίβυος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό.

Η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και όχι της Τουρκίας γιατί θεωρήθηκε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης προσπάθησε να εμπαίξει την Αθήνα ενώ η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη.

Πρόκειται για κίνηση δυσαρέσκειας της Αθήνας καθώς το κείμενο φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης ο οποίος είναι ο ίδιος άνθρωπος που διαβεβαίωνε την ελληνική πλευρά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση αυτή της Λιβύης. Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος της Ελληνικής αντίδρασης στο μνημόνιο που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία.

Μια Λιβύη που σπαράσσεται από πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στα στρατόπεδα του Σαράτζ και του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που υπήρξε προς τους διπλωματικούς συντάκτες το επόμενο βήμα της Αθήνας είναι να συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα προσκεκλημένος της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ. Το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης που υπέγραψε με τους Τούρκους.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που μίλησαν στο news.gr, σχετίζεται με τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας η οποία αν και δεν ανησυχεί από το ίδιο το μνημόνιο, καθώς τονίζει σε κάθε περίπτωση πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, εντούτοις επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση νότια της Κρήτης και να μην αφήσει περιθώρια ελιγμών στην Τουρκία.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων σε φορτηγά πλοία που μεταφέρουν φορτία στην Λιβύη καθώς η Αθήνα θέλει να γίνει ουσιαστικό το εμπάργκο όπλων προς την χώρα αυτή.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θωρακισμένων, πολεμοφοδίων και στρατιωτικών συμβούλων στην κυβέρνηση του Σαράτζ.

Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί πως η Αθήνα έχει ξεκινήσει εντατικότερα τις διεργασίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μια κίνηση που διπλωματικά τουλάχιστο θεωρείται από αναλυτές πως θα βάλει «ταφόπλακα» στις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα