Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το προσφυγικό

Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το προσφυγικό

Σε σχέδιο αποφασιστικών κινήσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού κατέληξε η κυβέρνηση, υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μόρια.

Με το υπουργικό συμβούλιο να ξεπερνά τις τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως εντός δύο μηνών θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας με τη βοήθεια των ξενοδοχείων.

Το νομοσχέδιο για το άσυλο, το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα κατατεθεί εντός δύο μηνών, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – «όσοι δεν παίρνουν άσυλο, θα επιστρέφονται».

Παράλληλα, θα τρέξουν δύο προγράμματα: ένα για 40.000 άτομα, με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, και άλλο ένα με 16.000 άτομα, που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές όλης της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα μεταβεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό. 

Εκεί θα βρίσκονται και οι οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, οι οποίοι θα επισκεφτούν και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Τρίτη 1 Οκτωβρίου, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία – ως χώρες πρώτης γραμμής – αναμένεται να στείλουν κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα