Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για το προσφυγικό

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για το προσφυγικό

Κινητικότητα σε πολλά επίπεδα και διαφορετικές κατευθύνσεις προδίδουν οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, στον απόηχο και των πολύ σοβαρών επεισοδίων, που συνέβησαν χθες το απόγευμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο.

Μόρια ώρα μηδέν: Φωτιές, επεισόδια, νεκροί και καταστροφές - Πώς ξεκίνησε η ένταση

Εν αναμονή της άφιξης στην χώρα μας των απεσταλμένων της Ανγκέλα Μέρκελ και του Εμάνουελ Μακρόν, Υπουργών Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και Κριστόφ Καστανέρ, συνοδεία του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, την ερχόμενη Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το πρωί αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές, που δρομολογούνται στο καθεστώς χορήγησης του ασύλου.

Επιχειρώντας να ανταποκριθεί στο ευρωπαικό αίτημα για επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία απονομής του ασύλου, μειώνοντας κατά πληροφορίες στους 3 από τους 4, τους βαθμούς αξιολόγησης, μέσω της κατάργησης αυτού της δικαιοδοσίας. Χάριν, δε, της αποτελεσματικότερης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας, θα ανακοινωθεί η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων του Στρατού και του Λιμενικού, ενώ πρόκειται να αποφασιστεί και η καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, γνωρίζει πως οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό δεν είναι ικανές να αποσυμφορήσουν την δραματική κατάσταση, που βιώνουν εκ νέου τα νησία του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ ου και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προηγούμενη Παρασκευή κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τη συμφωνία της με την ΕΕ, και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν την αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών.

Στη λογική, μάλιστα, της αφύπνισης των Ευρωπαίων για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται η δημοσιοποίηση αρχές της εβδομάδος της πρωτοβουλίας Ελλάδος – Κύπρου – Βουλγαρίας, υπό την ονομασία East Med Migration Route Initiative, κατόπιν δραστηριοποίησης της ελληνικής πλευράς διά του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ανάμεσα στις στοχεύσεις της εν λόγω πρωτοβουλίας η άσκηση περαιτέρω πίεσης, ώστε να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να αποφασισθεί η δικαιότερη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Η τριμερής σύμπλευση λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως αντίβαρο και στην τετραπλή συνεννόηση Γαλλίας – Γερμανίας – Ιταλίας – Μάλτας, που δίνει προτεραιότητα στον Κεντρικό Διάδρομο της Μεσογείου και όχι στον Ανατολικό, όπου πλήττεται ευθέως η χώρα μας. Στα μέσα της εβδομάδος, εξάλλου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοιλού, σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου και οι αναμενόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με στόχο να «θεραπεύσουν», όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, τις ανορθογραφίες, που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βάσει αυτών αυστηροποιούνται εκ νέου οι ποινές, που αφορούν σε ειδεχθή αδικήματα, όπως η κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ καθίσταται δυσκολότερη η υπό όρους απόλυση ισοβιτών και βαρυποινιτών. Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιαστεί, επίσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback.

Στην κατεύθυνση, μάλιστα, της αποτελεσματικότερης διενέργειας των αντικαπνιστικών ελέγχων θεσμοθετείται μεταξύ άλλων και η καθιέρωση της ΕΛ. ΑΣ μεταξύ των αρχών της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Τέλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί και η δικαστική διαμεσολάβηση, ώστε να ενθαρρύνεται η δυνατότητα επίλυσης διαφορών ιδιωτικού δικαίου, προτού ασκηθεί αγωγή ή κατά την διάρκεια της εκκρεμοδικίας, ενώ θα ανακοινωθεί η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις και αντίστοιχης για την ενέργεια και το κλίμα.  

Το απόγευμα,ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος του σε μία πιο χαλαρή συνάντηση, όπου θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. 

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα