Προσφυγικό: Έτοιμη για έκτακτη βοήθεια η ΕΕ - "Καμπανάκι" και από την Σύμη

Προσφυγικό: Έτοιμη για έκτακτη βοήθεια η ΕΕ - "Καμπανάκι" και από την Σύμη

Τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση με το βάρος να πέφτει στα νησιά του Αιγαίου και την αποσυμφόρησή τους και παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για εκκένωση κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Από την πλευρά της η Κομισόν εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με έκτακτη βοήθεια, ενώ όλο και περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να φθάσουν παράτυπα στη Γερμανία με το αεροπλάνο από την Ελλάδα, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα, όπως υποστηρίζει η DIE WELT.

Στο μεταξύ στις 12.000 ανέρχεται επίσημα ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό. Σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο το συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, και η οποία έγινε στο χώρο του ΚΥΤ με πρωτοβουλία του Υποδιοικητή του Κέντρου, έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η αναχώρηση από το νησί 97 αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας δεδομένης της πτώσης της έντασης των ανέμων υπήρχαν ξανά αυξημένες ροές. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρα μέχρι τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη Λέσβο πέρασαν 109 άτομα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114. Συνολικά δηλαδή, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα πέρασαν 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις αρχές του έτους, μόνο το 13% των 67.000 παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη αποβιβάστηκαν στην Ιταλία ή στη Μάλτα, έναντι 57% στην Ελλάδα και 29% στην Ισπανία.

Στις 12.000 ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια

Κομισιόν: Υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με κάθε τρόπο απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ' ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η Ν. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά. Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.

Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών. Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

«Καμπανάκι» και από την Σύμη

Στο μεταξύ, λύση στο πρόβλημα με τις αφίξεις περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών στη Σύμη από τα τουρκικά παράλια επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Γιοα τον λόγο αυτό άΑμεσα δρομολογείται η αποστολή ιατρικού προσωπικού, ενώ με τη συνδρομή του υπουργείου 'Αμυνας θα μεταβούν στο ακριτικό νησί δύο στρατιωτικοί γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Δεδομένου ότι το νησί δεν διαθέτει χώρο φιλοξενίας, αποφασίστηκε οι 100 πρώτοι μετανάστες να προωθηθούν στην ενδοχώρα αύριο Τρίτη, άλλοι 100 την Τετάρτη και οι υπόλοιποι 100 την Παρασκευή.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε κατόπιν επικοινωνίας του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Λιβάνιου με τον δήμαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης και την κάλυψη των άμεσων αναγκών με έκτακτο προσωπικό.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σύμης λέγοντας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση. 

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκκενώσεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και μια νέα αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέσα στο κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη από το 2014, βρέθηκαν 143 αλλοδαποί και ειδικότερα 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανήλικοι, καθώς και 1 Έλληνας.

Οι αλλοδαποί, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι προέρχονται από Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μάλι, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Ιράν και Μαρόκο. Από αυτούς που βρέθηκαν στο κτίριο οι 10 κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου και αργότερα θα οδηγηθούν σε άλλες δομές.

Όσον αφορά τον Έλληνα, προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης". Σχετικά με το κτίριο που εκκενώθηκε σημειώνεται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο. Στο κτίριο αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο και Λύκειο), μέχρι το 2013.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεκάδες αλλοδαποί εντοπίστηκαν να κινούνται πεζοί στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, κοντά στο Δερβένι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών κινούνταν στην άκρη του οδοστρώματος, στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έφτασαν σταθμοί της αστυνομίας που περισυνέλλεξαν δέκα έξι μετανάστες και τους μετέφεραν στη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Όπως έγινε γνωστό δεν διέθεταν έγγραφα παραμονής στη χώρα και για αυτό το λόγο θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής τους από τις αρμόδιες αρχές.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πως βρέθηκαν στο σημείο, ενώ ερευνάται και η εκδοχή να εγκαταλείφθηκαν από διακινητή που είχε αναλάβει να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα.

Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες αεροπορικώς στη Γερμανία μέσω ελληνικών αεροδρομίων

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, το 2018 εντοπίστηκαν συνολικά 6.457 άτομα που επιχειρούσαν να αναχωρήσουν παράτυπα από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου ή της Ρόδου με προορισμό τη Γερμανία.

Για το 2019 ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη εντοπιστεί 4.301 άτομα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται, πριν αναχωρήσει το αεροσκάφος, από τις αεροπορικές εταιρείες και την Ελληνική Αστυνομία, με τη συνεργασία και Γερμανών αστυνομικών- μία "επιτυχημένη" συνεργασία, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Αυξημένες είναι όμως και οι παράτυπες αναχωρήσεις από την Ισπανία και την Ιταλία. Η WELT εκτιμά ότι οι εντατικοί έλεγχοι στα ηπειρωτικά σύνορα έχουν οδηγήσει πλέον πολλούς μετανάστες σε άλλες λύσεις- μεταξύ αυτών και η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Κάποιοι καταφέρνουν να παρακάμψουν τους ελέγχους κατά την αναχώρηση, αλλά εντοπίζονται στη συνέχεια στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το 2018 είχαν καταγραφεί 10.289 περιπτώσεις, στις οποίες μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα με αεροπορικό εισιτήριο. Για τους πρώτες επτά μήνες του 2019 καταγράφονται 6.175 περιστατικά- 3.016 σε πτήσεις από τη ζώνη Σένγκεν και 2.853 από τρίτες χώρες. 

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε από τη Μάλτα πως η Ευρώπη πρέπει να είναι «στην πρώτη γραμμή» προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση στο πλευρό χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή μαζί με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συμμετέχει στη μινι-σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να επεξεργαστεί έναν μηχανισμό αυτόματης κατανομής των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

«Σήμερα θα επικεντρωθούμε στην κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου» [την κεντρική Μεσόγειο], πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Ευρωπαίος Επίτροπος που βρίσκεται στη Μάλτα μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας (η Φινλανδία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

«Αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε ότι υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλα τμήματα της Μεσογείου», συνέχισε.

Ο Επίτροπος εκτίμησε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα προκειμένου η ΕΕ «να λάβει πολιτικές αποφάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία πολιτική οδός εξ ονόματος όλων των κρατών μελών».

Πολλοί ειδικοί, καθώς και Ευρωπαίοι αιρετοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι φοβούνται πως μια απόφαση για την κατανομή των μεταναστών, η οποία θα αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, θα θεωρηθεί άδικη από τις χώρες άφιξης που βρίσκονται σε άλλες διαδρομές, στη δυτική Μεσόγειο (Ισπανία) και στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα