Μητσοτάκης: Διεθνή πρωτοβουλία της ΝΔ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μητσοτάκης: Διεθνή πρωτοβουλία της ΝΔ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας η αναγνώριση της Γενοκτονίας, δήλωσε από τη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ.

Την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας της Ν.Δ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ανακοίνωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας ως ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας.

“Μνημονεύουμε, σήμερα, ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας. Τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που σφράγισε τη ζωή του έθνους μας. Έναν κύκλο αίματος και διώξεων που όμως έγινε  σφραγίδα μνήμης και οφειλή δράσης για τις γενιές που ακολούθησαν. Και θα αποτελεί εθνικό φάρο και για αυτές που έρχονται” είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στην ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής καταδικάζοντας παράλληλα τη δολοφονικής επίθεση που δέχθηκε νεαρός χθες στη Θεσσαλονίκη κατά τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Από του βήματος της Βουλής ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ομάδα ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά από την εκλογή της αναλαμβάνει διεθνή δράση με εκκίνηση από το ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο:  “Ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του όταν γίνεται συγκεκριμένη δράση. Με καρδιά και λογισμό. Και αυτή η δράση δεν είναι άλλη από μια καλά σχεδιασμένη πολυεπίπεδη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή, πλέον, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι δέσμευσή μου η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει, αμέσως μετά την εκλογή της, καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάλογη δράση θα αναλάβουν οι βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κατ´ εξοχήν αρμόδιο θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι ήδη η Ν.Δ έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ. Είναι προσωπική και παραταξιακή υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ως Κυβέρνηση. Αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον, δεν θα ανασταλεί” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αίσθηση προκάλεσε η ιστορική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην υποδοχή των Ποντίων στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο της Ν.Δ να παραδέχεται ότι οι Έλληνες του Πόντου συχνά δέχθηκαν τη δυσπιστία και πολλές φορές την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων: “Ο Ελληνισμός ήθελε και αποζητούσε μια λύση συμβίωσης και δημοκρατίας. Δεν επιδίωξε ποτέ εθνοκαθάρσεις. Αντίθετα όμως, οι διώξεις τού επιβλήθηκαν. Υπήρξε θύμα τους, με κορύφωση το 1922. Θύμα τους στον Πόντο, θύμα τους στην Ιωνία, θύμα τους στην Ανατολική Θράκη και αλλού… Η τραγωδία, όμως, δεν τελείωσε με την Καταστροφή του ’22.  Δεν υπάρχει αμφιβολία -και δεν θα ήταν τίμιο να το αποκρύψουμε- ότι συχνά δέχτηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων” είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά όσων δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και κατά των γειτόνων λέγοντας πως η Τουρκία επιμένει σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της Ιστορίας. “ Αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον, δεν θα ανασταλεί. Όσο και εάν κάποιοι, ακόμα και χθες, επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κηλίδωσαν την Ιστορία εκείνης της εποχής. Η αναγνώριση θα ήταν μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη.

Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ´ εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα