Έρχεται και 13ος μισθός στο Δημόσιο; Τι περιλαμβάνει η επομένη των μέτρων ανακούφισης

Έρχεται και 13ος μισθός στο Δημόσιο; Τι περιλαμβάνει η επομένη των μέτρων ανακούφισης

Η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης έρχεται όχι τόσο με την ψήφιση των θετικών μέτρων όσο με την ενεργοποίηση. Όσοι λοιπόν ασπάζονται αυτή την άποψη, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερο τάιμινγκ για τις εξαγγελίες των θετικών μέτρων.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και δύο ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή τη διανομή της 13ης σύνταξης αλλά και τις μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Έτσι την εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι εκατομμύρια ψηφοφόροι, αντί να ασχολούνται (μόνο) με τις τηλεοπτικές μονομαχίες και τα σποτ των κομμάτων, θα πρέπει να τρέχουν στον λογιστή τους για να πληροφορηθούν ποια «εκδοχή» της ρύθμισης των 120 δόσεων τους συμφέρει, θα επισκέπτονται το ATM για να «σηκώσουν» τη 13η σύνταξη, αλλά και το σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό έχουν αλλάξει οι τιμές στο ράφι.

Μπορεί δε να είναι σύμπτωση, αλλά τα αρμόδια υπουργεία τα κανόνισαν με τέτοιο τρόπο ώστε την επόμενη εβδομάδα να μοιραστούν και όλα τα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής: από ενοικίου και τέκνων μέχρι προνοιακά.

Σύμπτωση ή όχι, μικρή σημασία έχει. Αυτό που θα «γράψει» η Ιστορία είναι ότι την εβδομάδα πριν από τις εκλογές θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ψηφοφόρων ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια εβδομάδα θα ενεργοποιηθούν και μέτρα μαζικού ενδιαφέροντος, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, αλλά και η «προστασία» του τραπεζικού λογαριασμού από την εφορία.

Παίζουν ρόλο όλα αυτά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος; Προφανώς και ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην κάλπη.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας
Γεμάτη λοιπόν και η επόμενη εβδομάδα.
1. Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς δυόμισι εκατομμυρίων συνταξιούχων το επιπλέον ποσό της σύνταξης, ενώ την ίδια ημέρα οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αλλάξουν τις τιμές σε εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) κωδικούς στο ράφι.
Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ συναντήθηκαν προχθές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην προσαρμογή των τιμών (σ.σ.: θεωρητικά δημιουργείται το περιθώριο για μειώσεις τιμών 9%).
2. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται να είναι σε λειτουργία και οι δύο πλατφόρμες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να έχει πιο θετικό αντίκτυπο ακόμη και από τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης (ΦΠΑ και 13η σύνταξη), καθώς οι οφειλέτες κουβαλάνε το βάρος της εκκρεμότητας για τα χρέη προς το Δημόσιο εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία. Μάλιστα, είναι ένα μέτρο που μοιράζει «ικανοποίηση» και φέρνει και θετικά αποτελέσματα στο ταμείο.
Όπως υποστήριξε και χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μόνο από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία εκτιμάται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός από ανακούφιση, μπορεί να μοιράσει και... συντάξεις.
Σε περίπου 80.000 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι οι οποίοι, αν και πληρούν τα κριτήρια (έτη ασφάλισης και ηλικία), δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη λόγω χρεών. Σε αυτούς τους 80.000 πολίτες θα δοθεί η δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση, να εισπράξουν επιτέλους τη σύνταξή τους και να πληρώνουν τη δόση για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσα από μια σύνταξη που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα την εισέπρατταν ποτέ.

Μετράει... κεφάλια
Προφανώς με όλα αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση μετράει «κεφάλια»: Οι οφειλέτες στην εφορία είναι τέσσερα εκατομμύρια και οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων πάνω από ενάμισι εκατομμύριο. Για τις μειώσεις του ΦΠΑ ενδιαφέρεται το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας και ένα μεγάλο τμήμα του ανήλικου πληθυσμού, ενώ η 13η σύνταξη αγγίζει αυτή τη φορά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άτομα.


Όσον αφορά δε τα επιδόματα που επίσης θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα έφερε έτσι ο καιρός ώστε να γίνει η καταβολή τους δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κάλπη. Συγκεκριμένα έως τις 24 Μαΐου θα πληρωθούν:
1. H δεύτερη διμηνιαία δόση του 2019 από το επίδομα τέκνων, η οποία αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα ο αρμόδιος ΟΠΕΚΑ κάλεσε τους δικαιούχους που δεν έχουν ήδη ανταποκριθεί να το κάνουν μέχρι αύριο προκειμένου να βρουν το ποσό που τους αναλογεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέχρι και την επόμενη Παρασκευή.
2. Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, τα οποία θα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία. Αυτή ορίστηκε να είναι η 25η κάθε μήνα, αλλά, επειδή για τον Μάιο η 25η πέφτει Σάββατο, τα ποσά θα εμφανιστούν από τις 24 Μαΐου.
3. Η δεύτερη δόση του επιδόματος ενοικίου, η οποία θα αφορά όλους όσοι έχουν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι και το τέλος Απριλίου. Οι «καινούργιοι» μάλιστα θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα από τον Ιανουάριο εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Έπεται συνέχεια
Από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή χθες αλλά και από τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών την Τρίτη στον ANT1 κατέστη σαφές ότι η συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης με τις παροχές δεν έχει ως ημερομηνία λήξεως την 20ή Μαΐου.


Ο πρωθυπουργός έχει σκοπίμως αφήσει «αδιάθετο» ποσό από το υπερπλεόνασμα του 2021 και του 2022 προκειμένου να μπορέσει να εξαγγείλει μετά τις ευρωεκλογές ακόμη περισσότερα μέτρα.
Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού σχετίζεται και με την υπόσχεση Τσακαλώτου για επαναφορά του ΕΚΑΣ (έστω και με περισσότερο στοχευμένη μορφή), ώστε η κυβέρνηση να ξεπλύνει «μια από τις μεγαλύτερες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.


Η κυβέρνηση ελπίζει μάλιστα ότι θα βρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και για τη φετινή χρονιά, ώστε να ανακοινωθούν ακόμη περισσότερα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ένας «13ος μισθός» στους δημοσίους υπαλλήλους, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με περίπου 300 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τα έχει βρει, παρά τις αντιρρήσεις των ξένων και των αγορών.

Άνευ σημασίας οι αντιδράσεις
Η επιτυχία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ανακοίνωσης των θετικών μέτρων δεν συνίσταται μόνο στους χειρισμούς εντός των τειχών, αλλά και σε ό,τι αφορά στον χειρισμό των «έξω».
Ήταν δεδομένο ότι η ανακοίνωση ευνοϊκών μέτρων με υψηλό δημοσιονομικό κόστος θα προκαλούσε αντιδράσεις και αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι μνήμες από τη χρεοκοπία της Ελλάδας και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη νωπές. Προκύπτει πάντως ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων γίνεται την πιο «ανώδυνη» περίοδο.


Στη χειρότερη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα χάσει το παράθυρο ευκαιρίας για την τρίτη έκδοση ελληνικού ομολόγου μέσα στη χρονιά και ουσιαστικά θα ολοκληρώσει από το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς ολόκληρο το πλάνο δανεισμού του 2019.
Και αν αυτό δεν συμβεί όμως, η επίπτωση θα είναι πολύ μικρή καθώς η απαιτούμενη ρευστότητα για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας επαρκεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ακόμη και αν δεν εκδοθεί κανένα ομόλογο μέσα σε αυτό το διάστημα. Όσον αφορά τις «συνέπειες» που θα μπορούν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι λόγω «μη συμμόρφωσης» της ελληνικής πλευράς με τις δεσμεύσεις της, οι γνωρίζοντες κρατούν μικρό καλάθι.


Κατ’ αρχάς διότι ακόμη δεν έχει υπάρξει «μη συμμόρφωση». Η κυβέρνηση επικαλείται τους υπολογισμούς και υποστηρίζει ότι τα νούμερα θα βγουν και για το 2019. Το παρελθόν λειτουργεί υπέρ του ελληνικού επιχειρήματος καθώς επί τρία συνεχόμενα χρόνια παράγονται υπερπλεονάσματα πέραν κάθε πρόβλεψης και των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Άρα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα περιμένουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για να διαπιστώσουν ποιος έχει δίκιο. Πότε θα γίνει αυτό; Το φθινόπωρο, όταν πλέον το «πολιτικό παιχνίδι» για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές θα έχει τελειώσει.


Εκεί που μπορεί να «στριμωχτεί» η ελληνική πλευρά είναι το θέμα του προϋπολογισμού του 2020. Σε αυτόν έχει εξαγγείλει ότι θα χωρέσει και τη δαπάνη για τη διατήρηση του αφορολογήτου και τα μέτρα που νομοθετήθηκαν χθες και πρόσθετο πακέτο παροχών με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά προτίθεται να τα καλύψει μεν με πόρους του προϋπολογισμού, αλλά, αν δεν της βγει, να βάλει χέρι και στο «μαξιλάρι» που προορίζεται για το χρέος.
Θα το δεχτούν αυτό οι δανειστές; Πιθανώς όχι, καθώς πρόκειται για παράβαση και του στόχου για παραγωγή πλεονάσματος 3,5% και για αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων που προορίζονται για το χρέος. Πότε όμως θα συζητηθούν όλα αυτά; Ο χρόνος εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
● Η κυβέρνηση θα καταθέσει επισήμως τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2020 στις 15 Σεπτεμβρίου.
● Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να απαντήσει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά θα την περιλάβει στην έκθεσή της μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
● Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Μέσα στον Οκτώβριο και πιθανότατα μετά τις εκλογές.
Όποια και αν είναι η απάντηση της άλλης πλευράς, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα έχει καταγραφεί.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα