Στην τελική ευθεία για την κάλπη με το βλέμμα στα γκάλοπ

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με περιοδείες και μπαράζ συνεντεύξεων επιχειρούν να πολώσουν το κλίμα με τον κάθε ένα όμως να έχει διαφορετική στόχευση.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ και ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, θέλει να διευρύνει την εκλογική του βάση για να συντηρήσει ή και να αυξήσει την διαφορά του από το κυβερνών κόμμα. Τα δύο αντιμαχόμενα κόμματα δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικά τα τελευταία 24ωρα καθώς γνωρίζουν πως τα επικοινωνιακά λάθη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορούν να αποβούν μοιραία λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. 

«Κλειδί» οι αναποφάσιστοι και οι 17άρηδες 

Παρά το γεγονός πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κυμαίνεται ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς κατά μ.ο φτάνει το 16%. Το συγκεκριμένο ποσοστό ανησυχεί τα κομματικά επιτελεία και κυρίως εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι περισσότεροι που τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 2015 είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα όμως με του δημοσκόπους οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν σημαίνει πως είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μπορεί να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους που συγκυρίες εκείνη την χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων του οδήγησε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.     

Περίπου 600 χιλιάδες νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 

Ωστόσο ο μεγάλος άγνωστος «Χ» στην εκλογική εξίσωση παραμένουν οι νέοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά. Εκτός από τους 17άρηδες που έχουν από αυτές τις εκλογές το δικαίωμα του εκλέγην και υπολογίζονται σε περίπου 100 χιλιάδες, είναι και τα άτομα ηλικίας από 18 έως 22 ετών που το 2015 δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και είναι 500 χιλιάδες. 

Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό που κανείς δεν γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί στις 26 Μαΐου. Είναι παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην κρίση και αποστρέφονται την πολιτική κάτι που αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές που συνεχώς η συμμετοχή φθίνει. Τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων, μέσω τηλεοπτικών σποτ αλλά και μηνυμάτων στα «social media» τα οποία χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους οι νέοι, επιχειρούν να τους προσελκύσουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων δεν είναι ανιχνεύσιμη και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων καθώς δύσκολα μπορούν να τους εντοπίσουν στις έρευνες που πραγματοποιούν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι 17αρηδες  πηγαίνουν στην Γ΄ λυκείου που την ώρα που θα διεξάγονται οι ευρωεκλογές εκείνοι θα ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. 

«Γρίφος» οι ετεροδημότες 

Η τριπλή εκλογική αναμέτρηση (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές) δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ετεροδημότες οι οποίοι θα πρέπει εφ΄ όσον το επιθυμούν, να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές και στην συνέχεια να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Δηλαδή ένας ετεροδημότης που κατοικεί στην Αθήνα, αλλά έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Πρέβεζα, θα πρέπει να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευρωεκλογές και στην συνέχεια να ταξιδέψει στην Πρέβεζα για να ψηφίσει για δήμαρχο και περιφερειάρχη. 

Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποτρέψει αρκετούς να πάρουν μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και δεν αποκλείεται να επιλέξουν στο τέλος σε ποια κάλπη θα πάνε. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι ετεροδημότες σε όλη την Επικράτεια 112.504.

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα