Ευρωεκλογές 2019, δημοσκοπήσεις: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2019, δημοσκοπήσεις: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Καθαρό είναι το προβάδισμα της ΝΔ μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, όπως δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματά τους το Σαββατοκύριακο.

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι πως και στις τρεις δημοσκοπήσεις φαίνεται να μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όμως, οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι αυξάνεται φυσιολογικά όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στο 60%) παρά λόγω των παροχών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Metron Analysis που δημοσιοποιεί το «Βήμα της Κυριακής», η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 6,7% του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίστοιχη διαφορά στην έρευνα της MRB για «Τα Νέα» κινείται στο 6,5%.

Αντιθέτως, στην έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά ανοίγει στο 7,3%, αλλά στην πρόθεση ψήφου. Άλλο ένα κοινό σημείο των τριών δημοσκοπήσεων είναι πως δείχνουν τη ΝΔ να κινείται σε ποσοστά άνω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23-24%, με πολύ πιθανό πλέον το σενάριο να ξεπεράσει το 25% την Κυριακή των εκλογών. Τρίτο κόμμα, επίσης, και στις τρεις δημοσκοπήσεις είναι το Κίνημα Αλλαγής που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, ενώ πέραν της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δεν εμφανίζεται άλλο κόμμα που μπορεί να περάσει το κατώφλι του 3%. Κοντά σ’ αυτό το όριο πάντως από τα μικρότερα κόμματα βρίσκεται η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ ανεβασμένα ποσοστά στις τελευταίες αυτές δημοσκοπήσεις καταγράφει και το Ποτάμι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της MRB βρίσκεται στο 2,5%.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση της Marc για τους αναποφάσιστους, η οποία λαμβάνει υπόψιν της τρία διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο είναι η αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα κερδίσει με μια διαφορά μεταξύ 8,5-9%. Στο δεύτερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την κατανομή των αναποφάσιστων ανάλογα με το κόμμα από το οποίο προέρχονται (σ.σ.: αυτό που ψήφισαν το Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην έρευνα), η ΝΔ θα επικρατήσει με μια διαφορά μεταξύ 5,5-6%. Ενώ το τρίτο σενάριο, το οποίο προβλέπει την «πολυπαραγοντική» κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί σε επικράτηση της ΝΔ με διαφορά 6,5-7%. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα