Συνταγματική αναθεώρηση: Η μάχη για το πολιτικό περιεχόμενο με αιχμή την εκλογή ΠτΔ

Συνταγματική αναθεώρηση: Η μάχη για το πολιτικό περιεχόμενο με αιχμή την εκλογή ΠτΔ

Στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης μετατοπίζεται σήμερα και αύριο η πολιτική αντιπαράθεση και μένει να φανεί αν όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής το ζήτημα της αναθεωρητέας διάταξης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι αυτό πάνω στο οποίο θα κονταροχτυπηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα ακολουθήσει η δεύτερη και τελική ψηφοφορία της «προτείνουσας Βουλής» σε ένα μήνα από την πρώτη ψηφοφορία δηλαδή ως τα μέσα Μαρτίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί μια βασική θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

 Live η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή

Λοβέρδος: Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάρει κανένα άρθρο 180

Κλείνουν οι εκκρεμότητες

Επιπλέον εκκρεμότητες όπως το θέμα των κόκκινων δανείων με την μετάβαση στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας, προχωρούν με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το αργότερο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου στη συνέχεια το σχετικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή. Κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των 4 συστημικών τραπεζών, κατά πληροφορίες, οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο στη διαπραγμάτευση και μεταφέρθηκε καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες ολοκληρώνοντας το βασικό κυβερνητικό έργο, κάτι που μοιραία τροφοδοτεί την αίσθηση - και τα σχετικά σενάρια - ότι από το Μάρτιο και μετά μετράει αντίστροφα για πρόωρες κάλπες.

«Όλα ή τίποτα»

Προς το παρόν η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει:

Να καταγράψει - και μέσα από την τρέχουσα διαδικασία - τις προοδευτικές συγκλίσεις - που προϋποθέτουν ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις υπερψηφίζουν και το πολιτικό περιεχόμενο των τροποποιήσεων που προτείνει η κυβέρνηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων. Αυτό άλλωστε αναμένεται να κρίνει και το αν η επιχειρούμενη αναθεώρηση θα καταφέρει να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Να αντικρούσει την προσπάθεια της ΝΔ να ντριμπλάρει ως προς το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - που ναι μεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, εκτιμά ωστόσο ότι η κυβερνητική πρόταση υποκρύπτει αντίθετες στοχεύσεις - είναι να αποφύγει τον κίνδυνο της «δεξιάς παρένθεσης» που φοβάται ότι θα προκαλέσει ο τρόπος εκλογής ΠτΔ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον υπερψηφιστεί. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο της υπό αναθεώρηση διάταξης μπορεί να αλλάξει από την αναθεωρητέα Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους κάτι με το οποίο η κυβέρνηση φυσικά διαφωνεί και ως εκ τούτου θα κινηθεί σε μια λογική «όλα ή τίποτα» δηλαδή θα επιμείνει ότι πρέπει να ψηφιστεί και η πολιτική κατεύθυνση.

Πάντως αν μία διάταξη ψηφιστεί με 180 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή, από εκεί και πέρα είναι ανοιχτό σε ερμηνείες το αν η αναθεωρητική Βουλή μπορεί ή όχι, να αλλάξει το περιεχόμενο με 151 ψήφους, υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά μεταξύ των συνταγματολόγων.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει τώρα την πολιτική μάχη προκειμένου ει δυνατόν να «κλειδώσει» η δική της πρόταση που προτείνει ότι εφόσον η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ αποβεί άκαρπη, στη συνέχεια διενεργούνται έξι ψηφοφορίες. Αν και αυτές δεν καρποφορήσουν τότε ενεργοποιείται η προσφυγή στο λαό.Αντιθέτως η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες, και διαφωνεί με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Πάντως ζητήματα με τα οποία η κυβέρνηση πίεση την αξιωματική αντιπολίτευση να προσέλθει στη διαδικασία της αναθεώρησης όπως η αλλαγή του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων αναμένεται να περάσουν αναίμακτα, ενώ από την άλλη ζητήματα όπως το άρθρο 16 του οποίου την τροποποίηση ζητά η ΝΔ ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αναμένεται να είναι επίσης σημείο τριβής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα