Συμφωνία των Πρεσπών - Γρίφος για τις 151 ψήφους

Συμφωνία των Πρεσπών - Γρίφος  για τις 151 ψήφους

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία άνω των 151, πλέον μετρούν μια ψήφο λιγότερη. Η προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή (εκλεγμένου με το Ποτάμι) Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ μειώνει τις κοινοβουλευτικές ψήφους εκτός ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες πόνταραν από το Μαξίμου. Είναι σαφές ότι η καταψήφιση της συμφωνίας αποτελεί όρο προσχώρησης στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος φαίνεται να περιλαμβάνεται εδώ και καιρό στους υπολογισμούς που κάνει το Μαξίμου, δείχνει δημοσίως να είναι θετικός στην υπερψήφιση της Συμφωνίας ή εν πάση περιπτώσει να το ζυγίζει δηλώνοντας υπέρ, επί της αρχής. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (News 247) σημείωσε ότι τα «εθνικά θέματα είναι πάνω από την κομματική πειθαρχία», στέλνοντας έτσι μήνυμα και στο ΚΙΝΑΛ. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, σημείωσε, είναι η πάγια θέση της χώρας, από την άλλη χαρακτήρισε προβληματικά σημεία τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας «ειδικά μετά την προβληματική ρητορεία Ζάεφ».

Την ίδια ώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επιμένει ότι θα υπερψηφίσει παρά την προσπάθεια Καμμένου να «σφίξει τα λουριά» στην κοινοβουλευτική του ομάδα θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας και δηλώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία με Τσίπρα να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές των ΑΝΕΛ σε αντάλλαγμα για την υπερψήφιση της συμφωνίας (υπενθυμίζεται η σχετική δήλωση του προέδρου τον ΑΝΕΛ στο topontiki.gr την Παρασκευή).

Σύμφωνα με το ιδανικό σενάριο οι ψήφοι που συγκεντρώνει η κυβέρνηση είναι:

• Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (αν δεν υπάρξουν διαρροές – επίφοβος θεωρείται ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης)

• Οι 4 βουλευτές του Ποταμιού δηλαδή οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Δανέλλης –ο τελευταίος φαίνεται να είναι ο μόνος που δεν βάζει αστερίσκους. Ωστόσο με δεδομένο ότι γενικότερα κλιμακώνονται οι πιέσεις της ΝΔ στο Ποτάμι, είναι πιθανό η στάση στη συμφωνία των Πρεσπών να συναρτηθεί με την επιλογή μετεκλογικών συμμαχιών. Πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον οι παραπάνω βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά δύσκολα θα κάνουν πίσω χωρίς να εκτεθούν πολιτικά.

• Μέχρι πρότινος, ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε σε δύο βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, δηλαδή τον Παπαχριστόπουλο και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Η δεύτερη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αλλά δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαρα συνταχθεί με τη γραμμή Καμμένου, θεωρείται ότι τείνει να υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Τις τελευταίες μέρες όμως φαίνεται να υπάρχει στενό μαρκάρισμα από τον υπουργό Άμυνας, επομένως η στάση που θα τηρήσει η υπουργός παραμένει με ερωτηματικό.

• Προϋποθέσεις για να ψηφίσει φέρεται να βάζει η συνεργαζόμενη με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα.

• Τέλος, όπως είπαμε θετικά διακείμενος είναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εν μέσω ανακίνησης της τράπουλας σήμερα, φρόντισε να δηλώσει την παρουσία του.

Η πλειοψηφία που συγκεντρώνεται με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς και εφόσον όλα κυλήσουν κατά το ιδανικό σενάριο είναι 153 βουλευτές, αν και είναι φανερό ότι παραμένει εύθραυστη και τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί κλειδωμένο δεδομένου του πυκνού πολιτικού χρόνου που μεσολαβεί μέχρι να έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση, στις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με την επίμονη κυβερνητική ρητορική.

Από το Μαξίμου αποφεύγουν μια καθαρή τοποθέτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εφόσον δε συγκεντρώσει τις 151 ψήφους, προβάλλοντας την βεβαιότητα ότι υπάρχει αυτή η πλειοψηφία είναι δεδομένη. Από την άλλη, αν και τυπικά υπάρχει η δυνατότητα η συμφωνία να περάσει με σχετική πλειοψηφία, δεν φαίνεται να είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση πολιτικά η Συμφωνία δε θα μπορούσε να σταθεί.

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα