Μέρκελ για Ελλάδα: Τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα αλλά δεν τελειώνουν όλα εδώ

Μέρκελ για Ελλάδα: Τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα αλλά δεν τελειώνουν όλα εδώ

Στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως δεν έγινε καμία «ανταλλαγή» με το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο» είπε η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στη μεταμνημονιακή εποπτεία. Η κυρία Μέκρελ αναφέρθηκε και στην επαναπροώθηση των προσφύγων και την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας.

«Δεν συνδέουμε τα δύο. Αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δύο μας. Βρέθηκε τρόπος να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή» είπε και υπενθύμισε πως η αλλαγή στο τρέχον Ελληνικό Πρόγραμμα θα περάσει τον Αύγουστο και από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Δεν τελειώνουν όλα τον Αύγουστο

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε επίσης γιατί υπάρχει αυτή η δυσπιστία έναντι της Ελλάδας η οποία εκφράζεται με τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται για τα επόμενα χρόνια. Η απάντηση που έδωσε στην συγκεκριμένη ερώτηση η κυρία Μέρκελ ήταν μακροσκελής και υποστήριξε πως εάν η Ελλάδα δεν έχει πλεονάσματα θα είναι αδύνατο να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο «λάβαμε μέτρα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους « και υπό αυτή την έννοια εκτίμησε πως «πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε επίσης πως το «πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει περάσει από ένα σημαντικό πρόγραμμα. Σημείωσε επίσης πως μίλησε με τον κ. Τσίπρα και όντως τον Αύγουστο η ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι μία σημαντική ημερομηνία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τελειώνουν όλα εδώ, «πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο» και κατέληξε «είναι απόδειξη εμπιστοσύνης ότι στην Ελλάδα δίνονται πολλές ακόμη δεκαετίες για να ορθοποδήσει».

Οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ

Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και επεσήμανε πως η ΕΕ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται μετά τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ πως το Βερολίνο είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση εργασίας της με τον Τραμπ, η Μέρκελ είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Μπορεί κάποιος να πει πως οι αξίες ή το συνηθισμένο πλαίσιο εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή υπό ισχυρή πίεση».

«Ωστόσο, η διατλαντική σχέση εργασίας, περιλαμβανομένης εκείνης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδοκίμασε εξάλλου την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο.

«Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος να συναντώνται», είπε.

Για τους διατλαντικούς δεσμούς, η καγκελάριος είπε πως η ιστορία έδειξε πως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαφωνίες πολλές φορές «αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να επιλύονται αυτές οι διαμάχες».

Η Μέρκελ είπε ακόμη πως είχε δίκιο όταν έλεγε πριν από έναν χρόνο πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή της τάξης στον κόσμο, και πως χρειάζεται να πάρει τα πράγματα που είναι εγγύτερα σε αυτήν στα δικά της χέρια.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Μέρκελ.

 

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα