Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τα καμένα: Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Αποφύγαμε τα χειρότερα

Με ελικόπτερο και συνοδεία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, πέταξε πάνω από τις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές στην ανατολική Αττική ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο σημείο της καταστροφής λίγο μετά τις 10 το πρωί και ενημερώθηκε εκ τους σύνεγγυς από τους υπεύθυνους των πολυήμερων επιχειρήσεων για το έργο τους.

Έγινε επιπλέον μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, αλλά και ένας πρώτος απολογισμός για το πόσα σπίτια καταστράφηκαν, κάτι για το οποίο επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο ίδιος κατέβηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων, όπου είχε συνομιλία με τους πυροσβέστες.

Μέσω ασυρμάτου στο πεδίο των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο κυβερνητικό Μέγαρο με τη συμμετοχή Υπουργών με αντικείμενο τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε απευθείας με τους πυροσβέστες μέσω ασυρμάτου, εξέφρασε «αμέριστη συμπαράσταση και απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε», ενώ εκτίμησε ότι έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας: «Να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις».

«Θέλω να εκφράσω προς όλες τις δυνάμεις την αμέριστη ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια» είπε ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεται εδώ για τέσσερα μερόνυχτα αλλά καταφέρατε να περιορίσετε μια μεγάλη φωτιά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα. Σας ευχαριστούμε θερμά για ότι κάνετε» είπε ο πρωθυπουργός προς τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη για να ελέγξουν την πυρκαγιά και που παραμένουν σε απόλυτη εγρήγορση, για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στην Αττική: Στάχτη 18.500 στρέμματα. Σε 30 χρόνια η αποκατάσταση των καμένων!

 

Υπάρχει ωστόσο και ο απολογισμός που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται.

Είναι τουλάχιστον 20 τα σπίτια που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε υπέστησαν πολύ σημαντικές ζημιές.

Παράλληλα οι κάτοικοι μιλούν για μεγάλες ευθύνες όσων είχαν αναλάβει τον συντονισμό των δυνάμεων, αναφέροντας μάλιστα ότι η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά στην αρχή της πυρκαγιάς και έτσι το μέτωπο ξέφυγε από τον Κάλαμο, πέρασε στο Βαρνάβα για να καταλήξει στο Καπανδρίτι απειλώντας να περάσει μετά το Πολυδένδρι ως την περιοχή της Μαλακάσας.

Ανακούφιση στην Πυροσβεστική μετά τον τιτάνιο αγώνα με τις φλόγες

Κανένα ενεργό μέτωπο στην Ηλεία. Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για αναζωπυρώσεις

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς αυτή την ώρα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα του μετώπου στην ανατολική Αττική, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχε κανένα ενεργό μέτωπο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, εκ περιτροπής.

Η φωτιά πέρασε χθες τη λεωφόρου Καλάμου, με κατεύθυνση προς το Πολυδένδρι, αναγκάζοντας σε εκκένωση των σπιτιών του οικισμού Σαλαμίδι στο Καπανδρίτι.

Ο στόχος είναι να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό και πάει προς τη Μαλακάσα. Να σημειωθεί ότι, το πύρινο μέτωπο έφτασε χθες το βράδυ σε απόσταση 500 μέτρων από την Εθνική Οδό, όπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες πυροσβεστών ... Απόγνωση, κούραση, τραυματισμοί

Σημαντική είναι η πλήρης οριοθέτηση της πυρκαγιάς προτού ξεκινήσουν οι άνεμοι, η ένταση των οποίων προδιαθέτει σε επιφυλακτικότητα.

Στο σημείο, εκτός των εναέριων μέσων, επιχειρούν 220 πυροσβέστες, με 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα

Δεν έρχονται οι Κύπριοι πυροσβέστες, ακυρώθηκε η αποστολή

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

«Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», δήλωσε χθες το βράδυ στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, τονίζοντας ότι «θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια από την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα. Δεν βοηθάει ο καιρός, 35°C και 6 μποφόρ

Κρήτη: Φωτιά στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδος στο Ηράκλειο, υπό έλεγχο άλλη μικρότερη στη Γόρτυνα

Βλάβη στο C-130 που θα μετέφερε Κύπριους πυροσβέστες στην Ελλάδα

Πιλότοι Canadair: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη. Ηρωικές προσπάθειες και χαμηλές πτήσεις


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα