Η ψυχρή λίμνη θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

22 Ιουνίου 2020, 15:52

Η ψυχρή λίμνη  θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

 Μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνεται για τα έντονα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και της κακοκαιρίας που πλήττουν τις τελευταίες ώρες τη χώρα. Αυτές οι χαμηλές πιέσεις ονομάζονται από τους μετεωρολόγους ως φαινόμενο της "ψυχρής λίμνης".

Η λέξη "λίμνη" δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Μετεωρολογικά το φαινόμενο θυμίζει μια στάσιμη λίμνη, καθώς αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο μείνει στάσιμο σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Συνέπεια της "ψυχρής λίμνης" είναι η απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα πληγούν από την κακοκαιρία - Πού αναμένεται χαλάζι

Στην πρόγνωσή της η ΕΜΥ αναφέρει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Και σημειώνει ότι αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Έτσι, έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη 25/06, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα 22/06 - Τρίτη 23/06. Όπως διακρίνεται τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.