Η κακοκαιρία Διδώ "χτυπά" με ισχυρές καταιγίδες την Αθήνα - Μέχρι πότε θα συνεχιστούν

Η κακοκαιρία Διδώ "χτυπά" με ισχυρές καταιγίδες την Αθήνα - Μέχρι πότε θα συνεχιστούν

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις βραδινές ώρες της Τρίτης το κύμα κακοκαιρίας “ΔΙΔΩ” δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις και κατά τόπους καταιγίδες.

Δυνατή μπόρα στο κέντρο της πόλης ξέσασε απόψε. Με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στους δρόμους της πρωτεύουσα. 

Μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ενώ χιλιάδες πεζοί, ανάμεσά τους και τουρίστες, έτρεχαν να καλυφτούν.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται στην Αττική αναμένεται να συνεχιστούν έως και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε προοδευτικά θα σταματήσουν.

Παράλληλα ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη στης Πιερία, στην Ημαθία και στα παράκτια κυρίως τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Επισημαίνεται ότι λόγω του πολύ ενισχυμένου ανατολικού ρεύματος που θα πνέει στο Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις 8-9 μποφόρ, τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα συνεχιστούν κατά τόπους έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12.

Στην υπόλοιπη χώρα, την Τετάρτη θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στη Νότια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

 Κακοκαιρία «Διδώ»: Φέρνει καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους τις επόμενες ώρες

Τοπικά έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται σφοδροί άνεμοι.

οπικά έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Αττική ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται σφοδροί άνεμοι.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μεγαλύτερη καταγραφή βροχόπτωσης ως τις 4 το απόγευμα καταγράφηκεστην Ιθάκη με 68 mm)και ακολούθησαν η Ζάκυνθος στα 61 mm, το Σούνιο με 54mm, το Λαύριο επίσης με 54 mm και η Παξιμάδα Καρύστου στα 46 mm.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης κυρίως στα παράκτια τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Πιερίας και της Ημαθίας όπου λόγω του πολύ ενισχυμένου ανατολικού ρεύματος που θα πνέει στο Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις 8-9 μποφόρ, οι έντονες βροχοπτώσεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια, όπως φαίνεται στους 2 χάρτες που ακολουθούν.

Που θα χτυπήσουν οι σφοδροί άνεμοι

Μεγάλη προσοχή στους σφοδρούς ανέμους συστήνει ο μετεωρόλογος Σάκης Αρναούτογλου με την κακοκαιρία «Διδώ» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  

Ο γνωστός μετεωρόλογος αναφέρεται σε κατά τόπους σφοδρούς ανατολικούς ανέμους στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής καθώς και της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στη Χαλκιδική -πιθανώς και στη Θεσσαλονικη) καθώς και στα ανατολικά παράκτια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας, που ανανένονται από το αργά το βράδυ απόψε έως και το μεσημέρι αύριο.

Αναλυτικά ο καιρός την Τετάρτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται την Τετάρτη, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, καθώς επίσης στα νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως στα νησιωτικά και στα παραθαλάσσια τμήματα.

Μετά το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από μηδέν έως 5 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 11, στην Ήπειρο από 7 έως 16 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 13 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 10 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 16, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, αλλά έως το βράδυ θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς, 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε ισχυρούς, 6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ στα νότια τμήματα του Ιονίου αναμένονται άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως στα παράκτια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και στα ανοικτά του Θερμαϊκού θυελλώδεις 8 μποφόρ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα