Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Μετά τα 40αρια, έρχονται καταιγίδες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καθώς τις υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους 41 βαθμούς στην ηπειρωτική

Ελλάδα, θα διαδεχθούν οι καταιγίδες σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα δυτικά θα φτάσει τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του Ιονίου τα θερμόμετρα θα δείξουν του 37 και 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει την Παρασκευή τους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου ενώ το Σάββατο τα θερμόμετρα θα δείξουν έως και 41 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο στα βόρεια θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονη μορφή και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Επιπλέον θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο στα δυτικά και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος η ζέστη θα επεκταθεί μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι πέρα από τη Δυτική Ελλάδα και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάτου θα προκληθεί από έναν δυνατό βορειοδυτικό άνεμο από το Ιόνιο και τα δυτικά της χώρας που σταδιακά θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας πρώτα από τη δυτική Ελλάδα και εν συνεχεία αυτή η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από την Κυριακή.

Την Κυριακή θα έχουμε μία γενικευμένη πτώση της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και στη συνέχεια που θα πέσει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα διατηρηθούν αυτές οι θερμοκρασίες που θα είναι πάνω από το μέσο όρο για αυτή την εποχή.

Στην Αθήνα την Κυριακή η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου , τη Δευτέρα τους 34 με 35 βαθμούς και την Τετάρτη τους 33 βαθμούς Κελσίου .

Παράλληλα, λέει ο κ. Καλλιάνος, από το Σάββατο το μεσημέρι και μέχρι τις βραδινές ώρες, αναμένεται ένα πέρασμα με μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως από περιοχές ορεινές της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δεύτερη φάση την Κυριακή από το μεσημέρι ως το απόγευμα περιμένουμε μπόρες και καταιγίδες, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης . Εκεί δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις οι οποίες θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα