Αντικειμενικές αξίες: Σε προ κορονοϊού επίπεδα οι τιμές των ακινήτων

Αντικειμενικές αξίες: Σε προ κορονοϊού επίπεδα οι τιμές των ακινήτων

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, οι τιμές αναμένεται να «κλειδώσουν» εκεί που πρότειναν οι εκτιμητές τον περασμένο Φεβρουάριο, στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, και πριν ακόμη αρχίσουν να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της πανδημίας και στις τιμές των ακινήτων.

Άλλωστε για την περίοδο εκείνη, η έρευνα που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, διαπίστωσε όχι συγκράτηση, αλλά αύξηση των εμπορικών τιμών των κατοικιών και των διαμερισμάτων.

Σήμερα όμως, έξι μήνες μετά και καθώς η πανδημία φουντώνει ξανά, έχουν επηρεαστεί και τοι τιμές των ακινήτων και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς εάν δεν υποχωρήσει η πανδημία, η ύφεση θα βαθύνει αισθητά και θα επηρεάσει ασφαλώς και τις τιμές των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως η εντολή των θεσμών είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και το έργο των ιδιωτών εκτιμητών είναι, να υποβάλλουν εισηγήσεις με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων κατά περιοχή.

Οι ιδιώτες εκτιμητές που είχε προσλάβει το ΥΠΟΙΚ παρέδωσαν τις πρώτες εισηγήσεις τους, για το 50% των ζωνών όλης της χώρας, στις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Για το υπόλοιπο 50% επρόκειτο να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους έως και τις 17 Μαρτίου 2020, κατόπιν δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου, αλλά λόγω της καραντίνας η παράδοση ανεστάλη. Η σχετική απόφαση ορίζει ότι η υποβολή των σχετικών εισηγήσεων, αναστέλλεται από τις 3 Απριλίου 2020 και μέχρι νεοτέρας.

Με την πρόσφατη απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα, ορίζεται, πλέον, ότι, οι εισηγήσεις, που εκκρεμούν, για το υπόλοιπο 50% των ζωνών των ακινήτων, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2020.

Σημειώνεται, πως οι εισηγήσεις για το πρώτο 50% των ζωνών της χώρας, προβλέπουν αυξήσεις, για ορισμένες περιοχές, μέχρι και 20%, με βάση τα δεδομένα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Υπό κανονικές συνθήκες, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι προτάσεις των εκτιμητών του περασμένου Φεβρουαρίου, θα πρέπει να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες της αβεβαιότητας.

Όμως, έρχεται η απόφαση του υπουργού Οικονομικών και «κλειδώνει» τις αρχικές εισηγήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να μεταβληθούν! Άρα, οι εκτιμητές θα εμφανίζονται να εισηγούνται σημαντικές αυξήσεις των εμπορικών τιμών των ακινήτων, δίδοντας άλλοθι στο υπ. Οικονομικών για την αύξηση και των τιμών εφορίας των ακινήτων.

Η απόφαση

Η απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει συγκεκριμένα την άρση αναστολής παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της δυνατότητας ηλεκτρονικής καταχώρισης της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου στη βάση δεδομένων την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από 3.4.2020 και το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59.»

Όχι διορθώσεις!

Η νέα απόφαση απαγορεύει τις όποιες προσαρμογές στις τιμές, καθώς αναφέρει: «Οι εκτιμητές, που έχουν οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις τους, δύνανται να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην τεχνική έκθεση, ιδίως την υπογραφή και σφραγίδα με καταχωρημένο τον αριθμό πιστοποίησης, προκειμένου το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης να είναι συμβατό με τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι ήδη υποβληθείσες, ως οριστικές, εισηγήσεις για την Τιμή Ζώνης και την αξία οικοπέδου δεν δύνανται να τροποποιηθούν»! 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα