Πώς θα δηλώσετε τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά του σπιτιού σας χωρίς πρόστιμο

Πώς θα δηλώσετε τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά του σπιτιού σας χωρίς πρόστιμο

Αντίστροφη μέτρηση για την δήλωση στους δήμους των αδήλωτων τετραγωνικών με στόχο την αποφυγή προστίμων που μπορούν να αφορούν ακόμη και σε βάθος 10ετίας. Ο χρόνος ήδη τρέχει καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Μαρτίου.

Κι ενώ οι διευθύνσεις οικονομικής διαχείρισης πολλών δήμων ανά την χώρα έχουν ήδη δώσει οδηγίες στους πολίτες να προσέρχονται με στόχο τη δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών, ο υπουργός Εσωτερικών εξαγγέλλει για μια ακόμη φορά την ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντός του επόμενου 10ημέρου μέσω της οποίας όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. 

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μίλησε το Σάββατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τους -εφόσον σπεύσουν να το κάνουν έως το τέλος Μαρτίου- προανήγγειλε ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Μέσω αυτής, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους για όλους τους Δήμους. Αποκάλυψε επίσης ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την ΚΕΔΕ και για όσους έχουν κάνει δηλώσεις και πληρώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις τονίζοντας παράλληλα ότι : «Δεν θέλουμε η ρύθμιση να είναι άδικη, ούτε ανεφάρμοστη. Βάζουμε σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουν για τα πραγματικά τετραγωνικά». Ουσιαστικά, αναζητείται λύση ώστε όσοι έσπευσαν να δηλώσουν τα τετραγωνικά πριν περάσει ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα δήλωσης χωρίς πρόστιμα, να μπορέσουν αν όχι να πάρουν πίσω τα ποσά που έχουν πληρώσει, τουλάχιστον να μην συνεχίσουν να πληρώνουν το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί.

Μέχρι να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη εκδώσει οδηγίες για όσους θέλουν να προσέρχονται στις υπηρεσίες όπου ανήκει το ακίνητό τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα:

1.      Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31 Μαρτίου 2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. 

2.      Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1 Ιανουαρίου2020.

3.      Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν να προσέρχονται (αφού επικοινωνήσουν με τον δήμο για να ενημερωθούν αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία) στο Τμήμα Εσόδων προκειμένου να καταθέσουν τη σχετική αίτηση με συνημμένα τα ακόλουθα:

1.      Φωτοαντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου & πρόσφατο Ε9.

2.      Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (σε περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)

3.      Φωτοαντίγραφο οριστικής υπαγωγής (σε περίπτωση που υπάρχει τακτοποίηση τετραγωνικών μέτρων ).

Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση;

Η ρύθμιση ρητώς καλύπτει τις επιφάνειες των ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς , επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους , τέλη και εισφορές προς τους δήμους , ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού , τέλος ακίνητης περιουσίας και δημοτικό φόρο.

Ποιος είναι ο δικαιούχος της ρύθμισης αυτής;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλώσει στον δήμο καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία ,αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε εξάλλου ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα