Κοινωνικό μέρισμα: Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει 40.000 δικαιούχους

Τους 40.000 δικαιούχους του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος οι οποίοι αν και δικαιούνται το ποσό των 700 ευρώ τελικώς δεν έκαναν την αίτηση μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα θα αναζητήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική αναζήτηση θα γίνει την Δευτέρα και οι δικαιούχοι –είτε υπέβαλαν ένσταση, είτε είχαν κάνει αρχική αίτηση η οποία ήταν απορριπτική- θα εισπράξουν τα χρήματά τους στις αρχές του 2020.

Τους 40.000 δικαιούχους που δεν έχουν λάβει προς το παρόν την έγκριση, το υπουργείο Οικονομικών θα τους αναζητήσει και στον κατάλογο όσων έχουν κάνει ένσταση. Πρόκειται για περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις οι οποίες θα εξεταστούν και αυτές μια προς μια. Και όσοι δικαιωθούν μέσα από τη διαδικασία των ενστάσεων θα εισπράξουν τα χρήματά τους στις αρχές του χρόνου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή του έκτακτου μερίσματος τα 215 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι δικαιούχοι μόνο των 187,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ είναι χωρίς αποδέκτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τα 307.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το μέρισμα, μόνο τα 267.342 πήραν εγκριτική απόφαση μέχρι και χθες.

Ο ηλεκτρονικός επανέλεγχος θα γίνει επί του συνόλου των απορριπτικών αιτήσεων και ο στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις πολιτών που αρχικά «βαφτίστηκαν» ως μη δικαιούχοι αλλά στη συνέχεια προέκυπτε ότι δικαιούνται το μέρισμα. Δηλαδή, γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, μπορεί να είχαν κάνει στις 18 Δεκεμβρίου αίτηση για να πήραν απορριπτική απάντηση επειδή δεν είχαν δηλώσει τον ΑΦΜ τους στο έντυπο Ε1. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε από μόνο του το λάθος και έστειλε νέα λίστα δικαιούχων.

Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο, οι πολίτες αυτής της κατηγορίας να μην μπήκαν στη διαδικασία υποβολής νέας αίτησης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τους δικαιούχους που μπορεί να είχαν απορριφθεί αρχικά επειδή δεν είχαν κάνει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 7ετίας εμπρόθεσμα.

Όσοι εντοπιστούν ότι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες μέσα από τον ηλεκτρονικό επανέλεγχο που θα γίνει τη Δευτέρα, θα εισπράξουν κανονικά το μέρισμα ανεξάρτητα από το αν έκαναν ή όχι τελικώς την δεύτερη αίτηση. Και αυτό διότι το λάθος, ουσιαστικά δεν βαραίνει τους ίδιους τους δικαιούχους αλλά και τις υπηρεσίες του δημοσίου που αρχικά έδωσαν απορριπτικές απαντήσεις χωρίς λόγο.

Αντίστοιχα, θα επιδιωχθεί να ικανοποιηθούν και περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι έχασαν το μέρισμα είτε γιατί η δήλωσή τους υποβλήθηκε από εξαρτώμενο μέλος (σ.σ κανονικά έπρεπε να γίνει από τον υπόχρεο της δήλωσης ή τη σύζυγο) είτε γιατί δεν είχε δηλωθεί σωστά ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα