Κοινωνικό Μέρισμα 2019: 307.000 νοικοκυριά το δικαιούνται και δεν έκαναν αίτηση!

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: 307.000 νοικοκυριά το δικαιούνται και δεν έκαναν αίτηση!

Τελευταία ευκαιρία για περίπου 40.000 δικαιούχους να εξασφαλίσουν το κοινωνικό μέρισμα.

Εν μέσω αργίας (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων) κάτι που δεν συνηθίζεται για καθορισμό προθεσμιών σε συναλλαγές με το δημόσιο λήγουν τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή της αίτησης. Ακόμη και τώρα όμως υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν κάνει την αίτησή τους και κινδυνεύουν να χάσουν το ποσό των 700 ευρώ.

Τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ ανεβάζουν τον αριθμό των εγκεκριμένων αιτήσεων στις 263.529 (μέχρι και τις 11:00 χθες ανήμερα των Χριστουγέννων). Όμως, οι πίνακες της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει 307.000 νοικοκυριά που πρέπει να εισπράξουν το μέρισμα. Χωρίς αίτηση όμως δεν μπορεί να αποδοθεί το ποσό εκτός και αν αποφασιστεί τροποποίηση της απόφασης.

Ανοιχτό για παράταση

Κανονικά, η προθεσμία για οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο –είτε ο πολίτης έχει να πάρει είτε ο πολίτης πρέπει να δώσει- πρέπει να λήγει σε εργάσιμη ημέρα και όχι σε αργία. Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν δώσει τους κωδικούς πρόσβασης του Taxis στους λογιστές τους και σήμερα τα λογιστικά γραφεία είναι κλειστά. Βέβαια, η ημερομηνία καθορίστηκε προκειμένου να υπάρχει χρόνο καταβολής του ποσού ιδανικά και αύριο Παρασκευή. Δεδομένου ότι η καταβολή θα γίνει τελικώς ή την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης προκειμένου να αύριο να έχουν τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης και οι τελευταίοι. Άλλωστε, με τις επιπλέον λίστες δικαιούχων που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών (γονείς παιδιών ΑΜΕΑ για τα οποία δεν είχε αναγραφεί ο ΑΦΜ στη δήλωση αλλά και όσοι είχαν εκπρόθεσμη δήλωση μέσα στην τελευταία επταετία) μπορεί να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη εισπράξει απορριπτική απάντηση και δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να κάνουν καινούργια αίτηση.

Οι ενστάσεις

Για όσους έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της ένστασης, η καταβολή του έκτακτου μερίσματος θα γίνει από τις αρχές του έτους.

Μετά την είσοδο στο koinonikomerisma.gr και την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται το πλήκτρο «υποβολή ένστασης» το οποίο εμφανίζει το ακόλουθο κείμενο:

«Σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης των ωφελούμενων μονάδων στο πρόγραμμα, όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ οικ.2/89030/ΔΛΤΠ/13-12-2019, πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

Ωφελούμενες μονάδες με τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €).

Ωφελούμενες μονάδες στις οποίες είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η (εγγεγραμμένος/η στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών κατά την 30/11/2019), με τουλάχιστον ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €). Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι μακροχρόνια άνεργος.

Ωφελούμενες μονάδες στις οποίες τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των δώδεκα (12) μηνών κατά την 30/11/2019), με τουλάχιστον ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €). Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

Ωφελούμενες μονάδες με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για άτομα με αναπηρία, όπως αυτά τα επιδόματα προβλέπονται από τις διατάξεις της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30) και όπως τα άτομα καταγράφονται στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. στις 30/11/2019.

Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης, να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία επτά (7) έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης να είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = 20.000*μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018/100.

Το μόνο που πρέπει να κάνει όποιος ενίσταται είναι πρώτον να απαντήσει να είναι βέβαιος ότι πληροί τα κριτήρια της ΚΥΑ (ναι, δεν είμαι βέβαιος και δεν γνωρίζω είναι οι τρεις πιθανές απαντήσεις) και να συμπληρώσει το email του και τον αριθμό του τηλεφώνου. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα