Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ψάχνουν ακόμη 50.000 δικαιούχους - Πότε θα καταβληθεί

Αναζητούνται περισσότεροι από 50.000 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την αίτησή τους.

Παρά το γεγονός ότι με την επικαιροποίηση της λίστας, προκύπτει ότι ανέρχονται στις 307.000 οι οικογένειες που δικαιούνται το ποσό των 700 ευρώ, μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία οι 255.674. Άρα, αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 50.000 οι οποίοι είτε έχουν κάνει ένσταση είτε… αποδέχτηκαν την αρχική απορριπτική απόφαση και δεν μπήκαν ξανά στη διαδικασία υποβολής της αίτησης παρά το γεγονός ότι δικαιούνται το μέρισμα.

Την Πέμπτη λήγει η διορία

Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά. Η προθεσμία εκπνέει στις 26 Δεκεμβρίου και ουσιαστικά έχουν μείνει μόνο λίγες εργάσιμες ώρες για να ολοκληρώσουν και οι τελευταίοι τη διαδικασία. Δεδομένου ότι συνήθως οι πολίτες καταφεύγουν στους λογιστές τους για οτιδήποτε έχει να κάνει με χρήση των κωδικών Taxis, η ποιο σωστή ώρα είναι… τώρα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις δύο κοινωνικές ομάδες που απέκτησαν από το Σάββατο και μετά το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση και να αποφύγουν τη διαδικασία των ενστάσεων. Πρόκειται για τους γονείς παιδιών ΑΜΕΑ οι οποίοι δεν είχαν αναγράψει τον ΑΦΜ του παιδιού στο έντυπο Ε1 της εφορίας (σ.σ ο ΑΦΜ αποδίδεται προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του προνοιακού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ) αλλά και φορολογούμενους οι οποίοι είχαν κάνει εκπρόθεσμα μια από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Μόνο αυτές οι δύο κατηγορίες αποτελούνται από περισσότερους από 35.000 δικαιούχους και αυτοί πρέπει να σπεύσουν καθώς μετά την 26η Δεκεμβρίου δεν θα αναγνωριστεί το δικαίωμα στο μέρισμα. Προσοχή: όσοι δεν έχουν κάνει μια φορολογική δήλωση στα τελευταία 7 χρόνια (δηλαδή δεν την υπέβαλαν έστω και εκπρόθεσμα) χάνουν το μέρισμα διότι δεν προκύπτει η 7ετής παραμονή στη χώρα.

Πότε να υποβάλλει κάποιος ένσταση

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν απορριπτική απάντηση από το σύστημα, καλό θα είναι να υποβάλλουν την ένσταση προκειμένου η περίπτωσή τους να εξεταστεί αναλυτικά. Άλλωστε, μπορεί να προκύπτει κάποιο άλλο λάθος ή παράλειψη που να μην έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα από τις Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι από την επεξεργασία των ενστάσεων, έχει προκύψει ότι οι περισσότερες ενστάσεις απορρίπτονται επειδή δεν πληροί ο αιτών κάποια από τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Μικρός είναι πάντως ο αριθμός όσων χάνουν το κοινωνικό μέρισμα λόγω τόκων.

Η εντολή πληρωμής προς τις τράπεζες με τα ονόματα των δικαιούχων που θα έχουν συγκεντρωθεί έως και τις 26/12, θα σταλεί στις 27 Δεκεμβρίου στις τράπεζες. Αν η επεξεργασία ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα χρήματα θα φανούν από το βράδυ της Παρασκευής αλλιώς θα είναι διαθέσιμα έως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 30/12. 

Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε 54.000 νοικοκυριά επιπλέον, ενώ το ποσό αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. 

"Η πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνει η καταβολή Δευτέρα ή Τρίτη. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται Και για όσους έχουν κάνει ένσταση, η δουλειά που κάνει αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ είναι να γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς η καταβολή", τόνισε ο κ. Πέτσας. 

thetoc, enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα