Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2020: Στα 436 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα που θα διατεθεί

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2020: Στα 436 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα που θα διατεθεί

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,73% του ΑΕΠ φέτος,  και 3,58% του ΑΕΠ το 2020,   προβλέπει το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Αυτό σημαίνει ότι το υπερπλεόνασμα που πρόκειται να διατεθεί φέτος  μετά τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, ανέρχεται στα 436 εκατομμύρια ευρώ.

Στον προϋπολογισμό κωδικοποιούνται  τα μέτρα  ελάφρυνσης που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και ανέρχονται 1,81 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος .

Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την πρόβλεψη για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%,κόντρα στις προβλέψεις της Κομισιόν και των υπολοίπων οργανισμών που προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης που δεν ξεπερνά το 2,3%.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί από το 17,4% φέτος στο 15,6% την προσεχή χρονιά ενώ το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 351.160 εκατ. ευρώ ή 178,0% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019.

 «Ο Προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια»  αναφέρεται ,μεταξύ άλλων στην επιστολή που συνοδεύει τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα