Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα, φέρνει ο προϋπολογισμός

Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα, φέρνει ο προϋπολογισμός

Το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης φέρνει και αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των πολιτών. Τον Μάιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη 7000 περιοχών στο σύστημα κάτι που με τη σειρά του θα φέρει αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν πιεστικά να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο καθώς, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν την αίτηση υπαγωγής στην πλατφόρμα των κόκκινων δανείων καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα «περάσει» η παράταση για τουλάχιστον 4 μήνες στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και το 50% της δόσης.

Επίσης, μετά την παραδοχή των Ευρωπαίων ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει στο 3,8% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο θα ολοκληρώσει την επόμενη εβδομάδα την προετοιμασία και για την καταβολή του επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Αναλυτικά:

1.      Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η έκθεση αναφέρεται στη ρητή δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα όπως επίσης και από την διόρθωση του συστήματος ΑΑ-ΓΗΣ με το οποίο υπολογίζεται φορολογητέα αξία στα αγροτεμάχια, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί κρυμμένη αξία συνολικού ύψους άνω των 100 δις. ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «φουσκώσει» το 2020 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ αλλά αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα τα «επιστρέψει» στους πολίτες υπό μορφή νέας μείωσης των συντελεστών υπολογισμού. Κάποιοι βέβαια θα πληρώσουν περισσότερα καθώς θα δουν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου τους να ανεβαίνει σημαντικά. Είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές που είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Εκεί η νέα φορολογητέα αξία μπορεί να είναι και διπλάσια υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη να πληρώσει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ και περισσότερο συμπληρωματικό φόρο. Από τον «κουμπαρά» των πρόσθετων εσόδων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ αν υπάρξει περίσσευμα, θα δοθούν και περίπου 100 εκατ. ευρώ για να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται σε ατομικές περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

2.      Ρύθμιση δανείων: Η πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα παραμείνει ανοικτή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη ενώ είναι πιθανό να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη παράταση καθώς ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος: να ετοιμαστεί ένα καινούργιο σύστημα μέσω του οποίου οι ιδιώτες θα ρυθμίζουν όλα τα χρέη τους: στεγαστικά δάνεια, φόρους, εισφορές ακόμη και οφειλές στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ. Η προετοιμασία θα χρειαστεί μήνες και ο στόχος είναι το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020. Έτσι, με τις παρατάσεις της υφιστάμενης πλατφόρμας θα καλυφθεί ο χρόνος ώστε να μην υπάρξει «κενό» για τους οφειλέτες και αυτοί να έχουν πάντα τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

3.      Η παραδοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει «περίσσευμα» στον φετινό προϋπολογισμό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για το έκτακτο μέρισμα. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα