Το είδωλο των αντιεμβολιαστών πέρασε στην άλλη πλευρά. Γιατί άλλαξε γνώμη

Το είδωλο των αντιεμβολιαστών πέρασε στην άλλη πλευρά. Γιατί άλλαξε γνώμη

Υπήρξε, ταυτόχρονα, το είδωλο και η σημαία των κύπριων αντιεμβολιαστών οι οποίοι, εδώ και πολλούς μήνες, από πέρσι το φθινόπωρο, έπιναν νερό στο όνομά του. Όμως εδώ και μερικές μέρες, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης πέρασε και επισήμως στην αντίπερα όχθη, καθώς εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Λόγω αυτού του γεγονότος αλλά και του ότι ο κ. Ματσάκης έσπευσε προ ημερών να ανακρούσει πρύμναν και, ουσιαστικά, να πάρει πίσω όλα όσα υποστήριζε κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, μένεα πνέουν εδώ και μερικές ημέρες στις τάξεις των αρνητών του εμβολιασμού στην Κύπρο, με κάποιους εκ των οποίων να έχουν… αγριέψει επικίνδυνα. 
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κύπριος ιατροδικαστής, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο AlphaNewsLive και αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να εμβολιαστεί τελικά, καθώς, όπως είπε, όλες του οι αμφιβολίες περί της χρήσης των εμβολίων τύπου mRNA είχαν πλέον καμφθεί.

Τι ήταν να το πει αυτό; Τι ήταν να παραδεχτεί το ότι, ως άνθρωπος και επιστήμονας και αυτός, ίσως και να λάθεψε; Ουδείς αλάθητος και αναμάρτητος, άλλωστε.

Ο κ. Ματσάκης έφτασε στο σημείο, όπως ισχυρίστηκε, να δέχεται απειλές για την ίδια του την ζωή. Και όλα αυτά γιατί; Επειδή πήρε την απόφαση να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Από την ημέρα που δήλωσα ότι θα κάνω το εμβόλιο, άρχισε ένας πόλεμος, ένας καταιγισμός μηνυμάτων, με μερικά εκ των οποίων να είναι χυδαίες βρισιές και απειλές. Έφτασα στο σημείο που πήγα στην Αστυνομία και έκανα καταγγελία, δήλωσε στα ΜΜΕ της Κύπρου ο ιατροδικαστής, προσθέτοντας εμφατικά ότι «οι απειλές εκτοξεύονταν τόσο μέσω social media όσο και στο κινητό μου τηλέφωνο», και σημειώνοντας ότι… δεν ιδρώνει το αυτί του από αυτά, για μια, όπως είπε, «πολύ μικρή μειοψηφία ανθρώπων που δεν αλλάζουν γνώμη και δεν θα προσπαθήσω και εγώ να τους αλλάξω γνώμη».

Όπως και αποδείχτηκε άλλωστε, με την πρώτη δόση του εμβολίου που δέχτηκε την Τετάρτη.

 
Γιατί άλλαξε γνώμη
Σχετικά με τη δική του άποψη περί του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η οποία άλλαξε σε σχέση με τέτοιο καιρό πέρσι, ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι πλέον πείστηκε ότι «η πιθανότητα να πεθάνεις από τις παρενέργειες ενός εμβολίου mRNA είναι μικρότερες από τις πιθανότητες να πεθάνεις σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα», απορρίπτοντας ταυτόχρονα συλλήβδην όλες τις συνωμοσίες για τη πανδημία αλλά και την επικινδυνότητα των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση όπου ανακοίνωνε την απόφασή του να κάνει το εμβόλιο, ο κ. Ματσάκης υποστήριξε ότι «Είναι αλήθεια ότι, στο παρελθόν είχα σοβαρούς προβληματισμούς για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και δήλωνα ότι δεν θα εμβολιαζόμουν. Αυτά ίσχυαν πριν μήνες, όταν τα επιστημονικά δεδομένα και η εμπειρία αναφορικά με τα εμβόλια ήταν μικρή έως ανύπαρκτη. Τότε δεν είχα πεισθεί για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους. Και το δήλωνα ευθαρσώς. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει: Έχουν γίνει έξι δισεκατομμύρια εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου και τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον πολύ πιο αξιόπιστα. Επίσης, διεθνείς οργανισμοί, όπως ο FDA των ΗΠΑ, έχουν τώρα δώσει οριστική έγκριση στη χρήση κάποιων mRNA εμβολίων. Eπίσης, έχουν παρουσιαστεί και κάποιες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο επιθετικό ακόμη και σε πολύ νεαρότερες ηλικίες. Αποφάσισα λοιπόν ότι, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, θα ήτο σοφό να εμβολιασθώ. Και να εμβολιασθώ με ένα από τα mRNA εμβόλια, δηλαδή όχι με AstraZeneca ή Johnson&Johnson, για τα οποία διατηρώ ακόμη τους προβληματισμούς μου».

 
Τι υποστήριζε το 2020
Στο κοντινό παρελθόν, ο ιατροδικαστής είχε θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και εξέφρασε δημόσια τις επιφυλάξεις του για τις διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησής τους, καθώς και για την ίδια την τεχνολογία τους.

Τον Νοέμβριο του 2020 σε μια συζήτηση στην εκπομπή «Τομές στα Γεγονότα», ο κ. Ματσάκης είχε διαφωνήσει για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα με τα οποία αντιμετωπιζόταν τότε η πανδημία, υποστηρίζοντας πως η έμφαση έπρεπε να δίνετε στις ευάλωτες ομάδες, ενώ είχε θεωρήσει ως «ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν» κάποιοι Κύπριοι, με αφορμή την παραβίαση, εκ μέρους τους, των περιοριστικών μέτρων του τοπικού lockdown που επιβλήθηκαν στην Λεμεσό και την Πάφο.

Τέλος, και όσον αφορά στο lockdown της άνοιξης του 2020, είχε εκφραστεί με θυμό απέναντι στις κυπριακές αρχές, μιλώντας για μια «βαριά γρίπη».

«Η ίωση του κορονοϊού είναι μια εποχικής μορφής ίωση. Υπάρχει έξαρση τον χειμώνα και ύφεση το καλοκαίρι. Έφτασε στην Κύπρο την άνοιξη, όταν ήδη ήταν σε ύφεση», επεσήμανε ο ιατροδικαστής, καταλήγοντας με νόημα ότι «είναι μύθος ότι δήθεν πέτυχε το lockdown που είχαμε την άνοιξη [του 2020]».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα