Ερντογάν - Τατάρ ανακοίνωσαν μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου - Η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις

Ερντογάν - Τατάρ ανακοίνωσαν μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου - Η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις

Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησαν πριν από λίγο ο ηγέτης του Τουρκοκυπρίων Τατάρ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οι οποίοι δήλωσαν πως ανοίγει η Αμμόχωστος στο 3,5%.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ανακοινώθηκε από τον Τατάρ ο οποίος είπε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης.

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο

Στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί, δυο κυρίαρχα κράτη, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Η αναγνώριση αυτής της «πραγματικότητας» είναι μια αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν. Χαιρετίζει την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος του Βαρωσιού. Σε ότι αφορά το Βαρώσι, ο κ. Ερντογάν συνεχάρη την στάση της ηγεσίας του κ. Τατάρ. Με την νέα απόφαση -την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης-, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος.

Το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα. Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντόγαν αυτή η εξέλιξη δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος «εχθροί» της Τουρκίας.

«Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, 147 χρόνια και αν περάσουν οι τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. «Όλες οι δυσκολίες είναι περαστικές, ενώ η ΤΔΒΚ έχει μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τατάρ.

Η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις Ερντογάν 

Την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο ζητά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο των προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου.

Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο.

Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα