Λευκωσία: Κανένα επεισόδιο μεταξύ τουρκικού και ισραηλινού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο διέψευσε τα δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία υπήρξε επεισόδιο μεταξύ τουρκικού και ισραηλινού πλοίου. 

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε πως δεν έχει σημειωθεί «οποιοδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου».

Νωρίτερα σήμερα Κυριακή ισραηλινά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Jerusalem Post, έγραφαν πως πριν από δύο εβδομάδες πολεμικό πλοίο του τουρκικού ναυτικού διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Βat Galim» που εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στην Κύπρο και μάλιστα μετά από σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών.

Τουρκικά πλοία εκδίωξαν ισραηλινό ερευνητικό πλοίο, που έφτανε κοντά στην Κύπρο, ανέφερε ο Μπαράκ Ράβιντ, του ισραηλινού News 13, επικαλούμενος ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στο θέμα.

Σύμφωνα με την αναφορά του Ράβιντ, το βράδυ του Σαββάτου, το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη πριν από δύο εβδομάδες και αφορούσε το ερευνητικό πλοίο Ισραήλ "Bat Galim", το οποίο ανήκει στο Ισραηλινό Ωκεανογραφικό και Λιμνολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας.

Το πλοίο πραγματοποιούσε μία αποστολή στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατά τη στιγμή του συμβάντος. Την εποχή εκείνη με την έγκριση της Κυπριακής κυβέρνησης μετέφερε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion, μαζί με έναν Κύπριο γεωλόγο, που διεξήγαγε κοινή έρευνα μαζί τους. Καθώς μπήκε στην ΑΟΖ της Κύπρου, τα τουρκικά σκάφη έφτασαν ασυνήθιστα κοντά στο ισραηλινό ερευνητικό πλοίο.

Σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι αξιωματικοί του τουρκικού Ναυτικού απευθύνονταν στον πλοίαρχο του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου μέσω του δικτύου επικοινωνίας και άρχισαν να του ζητούν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές του στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε περιοχή της Μεσογείου στην οποία η Τουρκία δεν έχει εξουσία.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά από συζήτηση, τα τουρκικά πλοία ζήτησαν από το ισραηλινό ερευνητικό πλοίο να εγκαταλείψει αμέσως την περιοχή και να μην συνεχίσει την έρευνά του. Το ισραηλινό πλοίο αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές του και να πλεύσει σε άλλη περιοχή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα