Κυπριακό: Προσφυγή στον ΟΗΕ εξετάζει η Λευκωσία

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αύριο τίθεται ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον κ. Τσαβούσογλου και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο κ. Τσαβούσογλου, και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη - προεργασία, έπειτα από αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ειδικότερα με τα πέντε μόνιμα μέλη.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε έκθεση και αύριο θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν και τον επιδιωκόμενο στόχο.

Η Τουρκία σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Από τη πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή προφανώς και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, δεν δέχεται την έννοια της επανέναρξης διότι θέλει να αποφύγει και να αχρηστεύσει το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα τις πρόνοιες του πλαισίου και τις παραμέτρους για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, «θέτει την αξίωση για κατάργηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας ανυπόστατης επιτροπής με πρόσχημα το φυσικό αέριο και ενεργεί με καθαρή επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στη θάλασσα, ενώ εσχάτως χρησιμοποιεί και ως εκβιασμό την απειλή εποικισμού της πόλεως της Αμμοχώστου, την οποία κρατά αιχμάλωτη και όμηρο εδώ και 45 χρόνια σε κατάσταση ερημίας, χωρίς να εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τους Αμμοχωστιανούς, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βεβαίως υπόψη μας και οι ανακρίβειες και οι δόλιες απόπειρες του κ. Τσαβούσογλου να δημιουργήσει προβλήματα και ρήγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με τα όσα ανομολόγητα λέει για τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και με τα όσα λέει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντήσεις θα δοθούν δεόντως στη συνέχεια, πολύ συγκεκριμένα», ανέφερε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα