Σάλος με την κακοδιαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές

Μεγάλο σκάνδαλο χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, την υπόθεση κακοδιαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Δήλωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε «μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση της δικής του υπηρεσίας, να διερευνηθούν περιπτώσεις για σκοπούς ελέγχου». Επίσης, τόνισε «σκοπεύουμε να θωρακίσουμε, διοικητικά αλλά και θεσμικά την υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών ώστε να διευκολυνθεί η εργασία την οποία επιτελεί».

Οι έρευνα, πέρα από την παράνομη κατοχή τουρκοκυπριακών περιουσιών τουρκοκυπριακών από Ελληνοκυπρίους, επικεντρώνεται στην ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών και φορολογικών αδικημάτων. Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού με τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι ο κ. Φαίδωνος του έδωσε τα στοιχεία, που κατέθεσε στην Αστυνομία και αφορούν 30 υποθέσεις με ενδεχόμενες παρανομίες στη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών σε όλες τις περιοχές, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση, αν οι συγκεκριμένες υποθέσεις ήταν σε γνώση του υπουργείου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δεν ήταν γνωστά και προέτρεψε τους πολίτες, που γνωρίζουν, να καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, που άρχισε τα τελευταία χρόνια από τον προκάτοχό μου Σωκράτη Χάσικο συνεχίζεται και εντείνεται. Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανακτήσεις περιουσιών, εκεί που γίνονταν παράτυπα, αλλάζουν όροι συμβάσεων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά λαμβάνονται και άλλα μέτρα εκεί που χρειάζεται» είπε. Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας, καθώς πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις.

Ο δήμαρχος Πάφου δήλωσε ότι οι δημόσιες καταγγελίες του στόχο είχαν να δώσουν ώθηση στη διερεύνηση των υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει άρση των παρανομιών. «Συζητήσαμε και τη διάσταση και το μέγεθος αυτού του σκανδάλου, που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, το οποίο εμπεριέχει και αξιόποινες πράξεις και πολλά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως και σημαντικές απώλειες εσόδων για το κράτος μέσα από τη φοροδιαφυγή. Επίσης, παράνομο πλουτισμό από πάρα πολλούς και μεγάλες αδικίες», πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα