Γκουρού του διαδικτύου προειδοποιεί: Το Metaverse ίσως γίνει πιο επικίνδυνο απο τα πυρηνικά όπλα

Γκουρού του διαδικτύου προειδοποιεί: Το Metaverse ίσως γίνει πιο επικίνδυνο απο τα πυρηνικά όπλα

Πρωτοπόρος του διαδικτύου προειδοποιεί ότι το metaverse (μετασύμπαν) που διαδέχθηκε το facebook «έχει τη δυνατότητα να είναι η πιο επικίνδυνη τεχνολογία από την εφεύρεση των πυρηνικών όπλων» και άνθρωποι όπως ο διευθύνων σύμβουλος Mαρκ Ζούκερμπεργκ «θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρους πληθυσμούς».

Όπως αναφέρει άρθρο στο newsbomb.gr ο Μπράιαν Σάστερ, ιδρυτής της Utherverse, είπε στη Daily Mail πώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κατάχρηση του...μετασύμπαντος για δικό τους όφελος. Ο ίδιος έχει 17 χρόνια εμπειρίας στο μετασύμπαν και δημιούργησε τον δικό του ψηφιακό κόσμο που ονομάζεται Utherverse

«Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πλύση εγκεφάλου ολόκληρων πληθυσμών και βασικά να τεθούν υπό τον έλεγχο του ανθρώπου που κινεί τα νήματα», είπε ο Σάστερ. «Δεν πιστεύω ότι ο Ζακ ή το Facebook θα καταλήξουν ποτέ να θυσιάσουν χρήματα για το όφελος και τη μακροζωία των ανθρώπων.

Τα χρήματα έρχονται όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι ή θυμωμένοι, [οπότε επιλέγετε] ποιο μονοπάτι [θέλετε] να ακολουθήσετε;

Είδαμε το μονοπάτι που έχει επιλέξει το Facebook και θα επιλέξουν τον ίδιο δρόμο στην περίπτωση του metaverse». Ο Zούκερμπεργκ περιέγραψε κάποτε το μετασύμπαν ως «τον διάδοχο του διαδικτύου», ένα σύνολο εικονικών χώρων όπου μπορεί κανείς να παίξει, να εργαστεί και να επικοινωνήσει με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο.

Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες θα περνάνε περισσότερο χρόνο στον εικονικό κόσμο από οτι στον πραγματικό κόσμο, από την ώρα που ξυπνάνε, φοράμε τα ακουστικά και μένουν εκεί για περισσότερο χρόνο από ό,τι με τα ακουστικά κλειστά. Θα αλληλεπιδρούν, θα ψωνίζουν, θα βγαίνουν ραντεβού, θα δουλεύουν και θα πηγαίνουν σχολείο στον εικονικό κόσμο.

Η απειλή πλύσης εγκεφάλου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta έχει επίσης ισχυριστεί ότι η ανθρωπότητα θα μεταβεί τελικά στο μετασύμπαν του, αφήνοντας πίσω την πραγματικότητά της για έναν νέο κόσμο που ο ίδιος θα ελέγχει. «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα παράγονται αλγοριθμικά από υπολογιστές και έχουμε δει τι κάνει το Facebook με τους αλγόριθμους», είπε ο Σάστερ.

«Μπορεί να νομίζετε ότι συναντήσατε τον έρωτα της ζωής σας στο μετασύμπαν, αλλά θα είναι ο Ζακ εκείνος που θα αποφασίζει με ποιον θα σας ταιριάξει. Μπορεί να μεγαλώσετε ακούγοντας μια άποψη, επειδή το σύστημα υπολογιστών πιστεύει ότι θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος». Η ανησυχία είναι ότι το μετασύμπαν έχει μια πλήρη ικανότητα πλύσης εγκεφάλου. Ο Σάστερ σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τον Zάκερμπεργκ, αλλά για οποιονδήποτε βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.

Φοβάται ότι το μετασύμπαν έχει τη δυνατότητα να κάνει πλύση εγκεφάλου σε ανθρώπους, αν φυσικά βρίσκεται σε λάθος χέρια, αλλά σημειώνει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει γενιές απομονωμένων ανθρώπων , κάτι που το Facebook έχει ήδη κάνει.

«Έχουμε ήδη πολύ λιγότερα στον πραγματικό κόσμο λόγω του Zούκερμπεργκ [αναφέρεται στο Facebook]. Μπορείτε ήδη να κρύψετε ποιος είστε πίσω από την οθόνη. Αυτό θα μεταφερθεί στο μετασύμπαν», εξήγησε. «Έχουν άβαταρ, αλλά είναι μόνο ένας κορμός, το κεφάλι και τα χέρια. Αυτό αποκλείει κάθε είδους δραστηριότητες. Ως άνθρωποι χρειαζόμαστε επαφή για να νιώσουμε συναισθηματική υποστήριξη. Πρέπει να πάμε να χορέψουμε, να καθίσουμε με κόσμο.

«Στο Horizon, τα άβαταρ δεν μπορούν να φτάσουν σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο. Πώς μπορείτε να αγκαλιάσετε κάποιον και να δημιουργήσετε πραγματικές σχέσεις» [Αυτό θα] δημιουργήσει γενιές απομονωμένων ανθρώπων που δεν θα καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει να είσαι κοντά σε κάποιον – να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους».

Το Horizon Worlds του Meta είναι αυτή τη στιγμή μια δοκιμή του μεγάλου μετασύμπαντος. Επί του παρόντος, μια εφαρμογή, περιλαμβάνει αγορές εντός εφαρμογής για δημιουργούς για να πουλήσουν εικονικά αντικείμενα και εφέ μέσα στον ψηφιακό κόσμο τους. Αυτό που έκανε ο Zούκεεμπεργκ με το Horizon είναι ήδη «πολύ επιζήμιο για την ανθρωπότητα».

«Άρχισα να ασχολούμαι με το metaverse πριν από 19 χρόνια. Το έκανα γιατί είδα το μέλλον του ως ένα ανθρώπινο Matrix, είπε o Σάστερ στο DailyMail.com. «Αλλά αυτή είναι η απόλυτη ικανότητα ελέγχου της ανθρωπότητας. Αφημένο στην τύχη του, θα μπορούσε να γίνει Facebook».

Τον Μάιο, μια γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού από έναν άγνωστο στο Horizon Worlds, ενώ ένας άλλος χρήστης «παρακολούθούσε και περνούσε γύρω από ένα μπουκάλι βότκα», σύμφωνα με μια έκθεση από το SumOfUs, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που κάνει εκστρατείες για να περιορίσει την αυξανόμενη δύναμη εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, η Meta είπε ότι έχει τη δυνατότητα της χρήσης του λεγόμενου Personal Boundary' που κρατά τους «μη φίλους», μακριά από τους χρήστες. Στο Utherverse «αν κάποιος σας ενοχλεί, μπορείτε να τον βάλετε σε μια λίστα και να εξαφανιστεί», είπε ο Σάστερ.

«Υπάρχει μια πολυπλοκότητα στη δημιουργία αυτού του τύπου τεχνολογίας για πραγματικούς ανθρώπους και περιλαμβάνει την κατανόηση της ψυχολογίας των ανθρώπων και των πτυχών της ανθρωπιάς, κάτι που δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι [ο Ζούκερμπεργκ] έχει κάποια συμβιβαστική ικανότητα να κάνει».

Τι είναι το μετασύμπαν;

Το «metaverse» είναι ένα σύνολο εικονικών χώρων όπου μπορείτε να παίξετε, να εργαστείτε και να επικοινωνήσετε με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με εσάς. Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, υπήρξε ηγετική φωνή στην ιδέα, η οποία θεωρείται ως το μέλλον του Διαδικτύου και αναμένεται να θολώσει τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου .

«Θα μπορείτε να κάνετε παρέα με φίλους, να εργαστείτε, να παίξετε, να μάθετε, να ψωνίσετε, να δημιουργήσετε και πολλά άλλα», είπε το Facebook. «Δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο , απλά να κάνετε τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο πιο ουσιαστικό».

Ενώ το Facebook ηγείται στο metaverse, εξήγησε ο Σάστερ δεν είναι ένα μόνο προϊόν που μπορεί να κατασκευάσει μια εταιρεία μόνη της. «Ακριβώς όπως το διαδίκτυο, το μετασύμπαν υπάρχει είτε το Facebook υπάρχει είτε όχι», πρόσθεσε. «Και δεν θα χτιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα θα υλοποιηθούν πλήρως μόνο τα επόμενα 10-15 χρόνια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα