Τα πολλά πλεονεκτήματα της τηλεδιάσκεψης

Τα πολλά πλεονεκτήματα της τηλεδιάσκεψης

Αν κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι η τηλεδιάσκεψη έχει μπει για τα καλά πλέον στην ζωή και στην καθημερινότητα μας. Μας έχει βοηθήσει να εξαλείψουμε την χιλιομετρική απόσταση και να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με συναδέλφους ή να διαπραγματευτούμε με πελάτες σαν ήμασταν μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). 

Με άλλα λόγια, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ διαφόρων συμμετεχόντων είναι ένα στρατηγικό εργαλείο επικοινωνίας που χάρις σε αυτό, διασκορπισμένοι υπάλληλοι συνεργάζονται ακριβώς σαν να βρίσκονταν στο ίδιο γραφείο. Μάλιστα, με τις καθοδικές τάσεις της οικονομίας όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στην λύση της τηλεδιάσκεψης, ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να ενισχύσουν την οργανωμένη επιχειρηματικότητα. Και αυτό διότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός για της τηλεδιάσκεψης είναι πιο προσιτός από πότε.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι “ψηφίζουν” εργασία εξ Αποστάσεως 
Όπως και σε οτιδήποτε καινούργιο, υπάρχουν κάποιοι που επικρίνουν την τηλεδιάσκεψη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία διακόπτει την άμεση, διαπροσωπική επικοινωνία. Αυτό μπορεί όντως να ίσχυε στις αρχές της προηγούμενη δεκαετίας, ωστόσο σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου τα οφειλή της τηλεδιάσκεψης και τηλεργασίας αντισταθμίζουν τα όποια τυχόν μειονεκτήματα μπορεί να συναντούν ορισμένοι χρήστες. Παρά τις όποιες οπισθοδρομικές απόψεις, οι Έλληνες έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας, και μάλιστα τους αρέσει και πολύ, αφού 61% των εργαζόμενων επιθυμούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με περισσότερο από τον μισό του χρόνου εργασίας ‘remote’ (εξ αποστάσεως). 

Εκτός αυτού, η Ελλάδα απολύει και ένα από τους καλύτερους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), λόγω της ζεστασιάς του μεσογειακού ήλιου και την ζωντάνια του Αιγαίου. Κάτι που είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις τηλεδιασκέψεις ή στην τηλεργασία έχει να κάνει με κάμερες Web (webcams), βιντεοπροβολείς, μικρόφωνα, και ακουστικά που προσφέρουν ηχητική απομόνωση. 

Φυσικά, αν μια εταιρεία θέλει να ενισχύσει την επιρροή μιας τηλεδιάσκεψης, μπορεί να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικό υλικό, όπως διαφάνειες (slides) όποτε είναι αυτό δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνάδελφοι μένουν συγκεντρωμένοι , παραγωγικοί, και τονώνεται το ενδιαφέρουν τους για το εκάστοτε ‘virtual meeting.’ 

Ενεργή συμμετοχή όλων στην εταιρική Ομάδα 
Ας εμβαθύνουμε λίγο ακόμα όμως. Γενικά, τα πλεονεκτήματα μιας τηλεδιάσκεψης είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Καταρχάς, οι τηλεδιασκέψεις προσφέρουν την δυνατότητα σε απομακρυσμένους υπαλλήλους ή συμβούλους (consultants) να συμμετέχουν στην εταιρική ομάδα. Την ίδια στιγμή δίνουν σε μικρότερης εμβέλειας επιχειρήσεις την ευκαιρία να προλάβουν εκπαιδευτές ή ομιλητές εξ αποστάσεως, κάτι που δεν θα ήταν πιθανό λόγω γεωγραφικών εμποδίων ή κόστους. 

Μειωμένο Κόστος
Τώρα, μένοντας λίγο στο τελευταίο, στο κόστος, η τηλεδιάσκεψη μέσω μας webcam για παράδειγμα είναι ένας έξυπνος τρόπος να μειωθούν τα προστιθέμενα έξοδα που θα έπρεπε να υπάρχουν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια λεωφορείου, γεύματα, κλπ., εξαλείφονται με την τηλεδιάσκεψη, δίνοντας την δυνατότητα στις εταιρείες να επεκτείνουν το προσωπικό τους χωρίς να ξεφύγουν από το budget. 

Την ίδια στιγμή, η τηλεδιάσκεψη μπορεί να τονώσει το ηθικό μιας ομάδας και να επικοινωνήσει με επιτυχία νέους στόχους πωλήσεων. Επίσης, καθιστά προσιτή την τόνωση και αύξηση την παραγωγικότατης και ομαδικότητας λόγω της face-to-face επαφής. Πολλές φορές, εξάλλου, μια τηλεδιάσκεψη λαμβάνει μέρος στην πρώτη συνέντευξη με υποψήφιους συνεργάτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες μπορούν να εξετάσουν ένα μεγαλύτερο όγκο υποψήφιων. 

Ευελιξία
Οι τηλεδιασκέψεις, επίσης, προσφέρουν ευελιξία. Και αυτό διότι δεν υπάρχει μόνο μια μορφή τηλεδιάσκεψης. Αντιθέτως, εναλλακτικές μορφές τηλεδιάσκεψης αποτελούν διασκέψεις με βίντεο (φαντάσου μια τηλεοπτική σύνδεση), συνδιάσκεψη μέσω υπολογιστή, ή συνομιλίες μέσω τηλεφωνικού συστήματος χωρίς εικόνα. 

Αποτελεσματική εξοικονόμηση Χρόνου
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το πλεονέκτημα του χρόνου, όπου εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην σύσκεψη εξ αποστάσεως, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Αυτό βοηθάει στην ανταλλαγή απόψεων και έγκυρων πληροφοριών, ώστε να λαμβάνονται εταιρικές αποφάσεις από κοινού και εκ του ασφαλούς. Να το θέσουμε διαφορετικά, μια τηλεδιάσκεψη προσφέρει την ευελιξία να οργανώνεται μια συνάντηση εκτός ωραρίου της επιχείρησης, αφού δεν είναι απαραίτητη η οργάνωση κάποιου ταξιδιού για τους συνεργάτες που βρίσκονται σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας. 

Όπως βλέπουμε, οι τηλεδιασκέψεις έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο μέλος της καθημερινής ζωής του Έλληνα επαγγελματία και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά με την βοήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών. Λόγω του τελευταίου, άλλωστε, οι τηλεδιασκέψεις είναι πιο εύκολες και αποτελεσματικές από ποτέ πριν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα