Δείτε αν παρακολουθούν το κινητό σας - Αυτές τις εφαρμογές πρέπει να αποφεύγετε

Τα smartphone και τα tablet έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η προέκταση του χεριού μας. Η ζωή και η καθημερινότητά μας έχει γίνει ευκολότερη, καθώς μέσα από μία συσκευή η οποία χωράει στην τσέπη μας, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Από μία απλή επικοινωνία μέχρι πληρωμές λογαριασμών.

Όμως τα smartphone και τα tablet μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα αν δεν προσέχουμε. Οι συσκευές μας έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δεδομένα μας, ενώ διάφορες εφαρμογές μπορούν να «ακούν» όσα λέει ο χρήστης.

Πώς μπορούν να παρακολουθήσουν το κινητό μας τηλέφωνο;

Δυστυχώς υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν το κινητό μας με ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι εύκολο να προσθέσουν στη συσκευή μας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εγκατάστασης ενός τέτοιου λογισμικού είναι μέσω κάποιου μηνύματος (sms). Τα SMS μπορούν να περιέχουν κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης σε κωδικοποιημένη μορφή. Για αυτό είναι καλό να μην ανοίγουμε ποτέ και να διαγράφουμε απευθείας μηνύματα από πενταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού, τους οποίους δεν αναγνωρίζουμε.

 Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορεί να εισαχθεί λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό μας είναι τo Bluetooth της συσκευής. Εάν κάποιος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση μπορεί μέσω Bluetooth μπορεί να παρακολουθήσει το κινητό σας.

Τι μπορούν να «κλέψουν» από το κινητό σας;

Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης ξεκινά η καταγραφή κάθε δραστηριότητας. Μπορεί να γίνει υποκλοπή κλήσεων, μηνυμάτων SMS, MMS, e-mail, αρχείων και κωδικών πρόσβασης. Επίσης όποιος έχει πρόσβαση στο κινητό σας μπορεί να σας εντοπίσει και να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεστε, ενεργοποιώντας την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS)

Πώς μπορείτε να δείτε αν παρακολουθούν το κινητό σας

Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης είναι επί της ουσίας μια εφαρμογή που καταναλώνει πόρους από τη συσκευή σας. Το λογισμικό αυτό καταναλώνει δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπαταρία, ενώ επιβαρύνει και τον επεξεργαστή του κινητού. Όλα αυτά μπορούν να σας «δείξουν» ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη συσκευή σας.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αντιληφθείτε ότι έχετε πέσει θύμα παρακολούθησης;

Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό σου. Όσες εφαρμογές δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι ύποπτες.

Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για τις άγνωστες εφαρμογές που υπάρχουν στη συσκευή σας. Όταν εντοπίσετε την εφαρμογή που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να την διαγράψετε τελείως. Καλό θα είναι να προχωρήσετε και σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής, αφού πρώτα σώσετε όσα αρχεία χρειάζεστε.

Αυτές τις εφαρμογές πρέπει να αποφεύγετε:Εφαρμογές για τον καιρό

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφαρμογών για τον καιρό έχουν βρεθεί κακόβουλα λογισμικά και ιοί. Είναι προτιμότερο να να ελέγχετε τον καιρό από το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Βελτιστοποιητές

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές καθαρίζουν την cache και σβήνουν προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, τα περισσότερα κινητά έχουν ήδη αυτή την λειτουργία και έτσι αυτές οι εφαρμογές είναι περιττές και επικίνδυνες.

Ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης

Συνήθως είναι αργά αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν προστασία δεδομένων και μειώνουν την απόδοση του συστήματος.

enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα