Μπορείς να κρύψεις κάθε ίχνος σου από το Google Search;

Μια απλή αναζήτηση Google μπορεί δυνητικά να δώσει σε κάποιον περισσότερες πληροφορίες για εσάς από ό, τι θα θέλατε. Ένας περίεργος, ένας stalker ή ένας αδιάκριτος συνεργάτης μπορεί να βρει (σχετικά) εύκολα πληροφορίες σχετικά με το πού ζείτε, τα ονόματα της οικογένειάς σας και άλλα. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, στην καλύτερη περίπτωση - και επικίνδυνο, στη χειρότερη.
«μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί που έχουν κοινά ονόματα, οπότε όταν κάνουν οι ίδιοι το Google, μπορεί να θάβονται στα αποτελέσματα αναζήτησης», λέει ο Andrew Selepak, καθηγητής social media στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «ωστόσο, άτομα με πιο μοναδικά ονόματα ενδέχεται να εμφανίζονται στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης Google."

 Παρόλο που δεν μπορείτε να εξαφανίσετε εντελώς από το Διαδίκτυο, μπορείτε να διαγράψετε το όνομά σας από πολλές αναζητήσεις Google. Χρειάζεται πολύς χρόνος, και ίσως ακόμη και μερικές τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά είναι δυνατό να γίνει αυτό και ακόμη και να διαγραφεί το 99% του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Προτού προχωρήσετε σε διαγραφή, ρίξτε πρώτα μια ματιά σε αυτό που πραγματικά εμφανίζεται όταν ψάχνετε στο Google. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης μεταβαίνοντας στο μενού του προγράμματος περιήγησης Chrome και επιλέγοντας Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε το όνομά σας στο πλαίσιο αναζήτησης και βάλτε εισαγωγικά (π.χ. «γιώργος Παπαδόπουλος»). Σημειώστε τι εμφανίζεται στις αναζητήσεις. Αυτά θα είναι αυτά που θέλετε να εστιάσετε στην κατάργηση, εάν φαίνονται προβληματικά.

Εάν προσπαθείτε να διαγράψετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις Google, ώστε οι εταιρείες να μην έχουν τις πληροφορίες σας, πηγαίνετε προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι περισσότερες από τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι εταιρείες για εσάς δεν συλλέγονται από μια αναζήτηση στο Google. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως συλλέγονται από τη χρήση των social media ή τις συνήθειες αγορών σας σε ιστότοπους και άλλες τεχνικές συλλογής δεδομένων. Μόλις συγκεντρωθούν οι πληροφορίες, πωλούνται από εταιρεία σε εταιρεία. Έτσι, ακόμα κι αν αποφασίσετε να διαγράψετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις Google, πιθανότατα θα υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με εσάς.

 Tώρα πάμε στο δύσκολο κομμάτι. Για να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις, το πρώτο και ίσως το πιο προφανές βήμα σας είναι να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τουλάχιστον να αλλάξετε τις πληροφορίες από το πραγματικό σας όνομα σε ψεύτικο όνομα. «η Google δεν μπορεί να εμφανίσει πληροφορίες που δεν υπάρχουν», λέει ο Dave Nilsson, ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ με το ConvertedClick. «εάν ένας ιστότοπος καταργήσει τα διαπιστευτήριά σας, η Google θα πραγματοποιήσει εκ νέου ανίχνευση και οι πληροφορίες σας δεν θα εμφανίζονται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης."

Αν όμως, έχετε μιλήσει σε δημόσιο βήμα, έχετε δώσει κάποια συνέντευξη, έχετε συμμετάσχει σε ρεπορτάζ ή γενικώς έχετε ποτέ εμφανιστεί ως πρόσωπο στο διαδίκτυο ή ακόμη αν έχετε δώσει συνέντευξη σε έντυπο που ψηφιοποιεί το υλικό του τότε έχετε μπόλικη δουλειά. Οι φωτογραφίες ή τα άρθρα που δημοσιεύονται σχετικά με εσάς μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κάτοχο του ιστότοπου/ εφημερίδας/ περιοδικού για να ζητήσετε να σας σβήσουν. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Google και να ζητήσετε την κατάργηση των πληροφοριών μέσω της διαδικτυακής τους υπηρεσίας. 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα