UFO: Δεν έχουμε ίχνη εξωγήινης τεχνολογίας, μα δεν μπορεί να αποκλειστεί, λένε οι υπηρεσίες των ΗΠΑ

UFO: Δεν έχουμε ίχνη εξωγήινης τεχνολογίας, μα δεν μπορεί να αποκλειστεί, λένε οι υπηρεσίες των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών δεν έχουν βρει στοιχεία πως τα εναέρια/ ιπτάμενα φαινόμενα (UAP- Unidentified Aerial Phenomena, τα γνωστά ΑΤΙΑ ή UFO) που έχουν δει πιλότοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι εξωγήινα σκάφη, μα και πάλι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τις ασυνήθιστες κινήσεις που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά σε επιστήμονες και στις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που ενημερώθηκαν για τα ευρήματα της πολυαναμενόμενης έρευνας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, το συγκεκριμένο report υπογραμμίζει ότι η μεγάλη πλειονότητα άνω των 120 περιστατικών που έλαβαν χώρα τις τελευταία δύο δεκαετίες δεν προέρχονταν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή άλλες προηγμένες τεχνολογίες της αμερικανικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, λένε οι αξιωματούχοι. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να εξαφανίζει το ενδεχόμενο οι πιλότοι του ναυτικού που ανέφεραν ότι είδαν ανεξήγητα αεροσκάφη μπορεί να είχαν επαφές με προγράμματα που η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει μυστικά.

 
Ωστόσο, αυτό είναι το μόνο «συμπαγές»/αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα της απόρρητης αναφοράς, είπαν οι αξιωματούχοι. Και, αν και η επερχόμενη μη απόρρητη έκδοσή της, που αναμένεται να κοινοποιηθεί στο Κογκρέσο ως τις 25 Ιουνίου, θα παρουσιάζει λίγα άλλα «ακλόνητα» συμπεράσματα, ανώτεροι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο διφορούμενος χαρακτήρας των ευρημάτων δεν οδηγεί στην κατηγορηματική κατάρριψη των θεωριών πως τα φαινόμενα που είδαν στρατιωτικοί πιλότοι μπορεί να είναι εξωγήινα σκάφη.

Το ενδιαφέρον για τα UFO έχει ενταθεί τελευταία, εν όψει της δημοσιοποίησης της αναφοράς. Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ερωτηθείς σχετικά στην τηλεόραση, απάντησε πως «αυτό που είναι αλήθεια, και μιλώ απόλυτα σοβαρά τώρα, είναι πως υπάρχουν βίντεο και αρχεία αντικειμένων στους ουρανούς που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι».

Η έρευνα παραδέχεται πως πολλά από αυτά τα φαινόμενα είναι ακόμα πολύ δύσκολο να εξηγηθούν- όπως οι επιταχύνσεις των αντικειμένων, καθώς και η δυνατότητα αλλαγής πορείας και κατάδυσης στη θάλασσα. Μία από τις πιθανές εξηγήσεις, πως πρόκειται για μετεωρολογικά ή άλλα ερευνητικά/ επιστημονικά αερόστατα, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, είπαν οι αξιωματούχοι, λόγω των αλλαγών στην ταχύτητα του ανέμου σε κάποιες περιπτώσεις.

Η τελική αναφορά θα περιλαμβάνει και ένα απόρρητο παράρτημα, είπαν οι αξιωματούχοι. Αν και δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία που συμπεραίνουν πως τα φαινόμενα είναι εξωγήινα αεροσκάφη, οι αξιωματούχοι παραδέχονται πως το ότι παραμένουν «εκτός ορίων» για το κοινό μάλλον θα συνεχίσει να ενισχύει τις θεωρίες πως η κυβέρνηση έχει μυστικές πληροφορίες για επισκέψεις εξωγήινων στη Γη.

Πολλά από τα πάνω από 120 περιστατικά που εξετάζονται στην αναφορά προέρχονται από προσωπικό του ναυτικού, είπαν οι αξιωματούχοι. Επίσης, εξετάστηκαν περιστατικά όπου εμπλέκονταν ξένες ένοπλες δυνάμεις κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αξιωματούχοι του χώρου των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι τουλάχιστον κάποια από τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε πειραματικές τεχνολογίες από ανταγωνιστικές δυνάμεις, πιθανότατα τη Ρωσία ή την Κίνα.

Ανώτερος αξιωματούχος ενημερωμένος για το θέμα είπε άνευ δισταγμού πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήξεραν πως δεν πρόκειται για τεχνολογία των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η Κίνα ή η Ρωσία μπορεί να πειραματίζονται με πολυηχητικές (hypersonic- με ταχύτητες πενταπλάσιες αυτής του ήχου και άνω) τεχνολογίες.  

Σημειώνεται πως η Ρωσία επενδύει πολύ στις πολυηχητικές τεχνολογίες, θεωρώντας πως θα της παρέχουν τη δυνατότητα να υπερνικά τις αμερικανικές τεχνολογίες αντιπυραυλικής άμυνας. Η Κίνα έχει και αυτή αναπτύξει πολυηχητικά όπλα, και τα έχει δείξει σε παρελάσεις. Εάν όντως πρόκειται για κινεζικά ή ρωσικά αεροσκάφη, είπαν αξιωματούχοι, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον κλάδο.

Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν προκαλέσει πολλές φορές αναστάτωση σε πιλότους του αμερικανικού ναυτικού: Σε μια περίπτωση, περίεργα αντικείμενα εμφανίζονταν σχεδόν καθημερινά, από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ψηλά στους ουρανούς πάνω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Πιλότοι του ναυτικού είπαν στους ανωτέρους τους ότι τα αντικείμενα δεν είχαν ορατά ίχνη εξατμίσεων κινητήρων ή υπέρυθρα ίχνη, μα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψη 30.000 ποδών και πολυηχητικές ταχύτητες.

Ένας πιλότος, που είχε υπηρετήσει στο ναυτικό επί 10 χρόνια, είπε στους New York Times πως «αυτά τα πράγματα ήταν εκεί έξω όλη μέρα». Με τις ταχύτητες που είχαν παρατηρήσει αυτός και άλλοι πιλότοι, είπε πως «12 ώρες στον αέρα είναι 11 ώρες παραπάνω από ό,τι θα περιμέναμε».

Στα τέλη του 2014 ο πιλότος ενός F/A-18 Super Hornet παραλίγο να συγκρουστεί με ένα από αυτά τα αντικείμενα. Κάποια από τα περιστατικά κατεγράφησαν σε βίντεο.

Σημειώνεται πως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ συγκέντρωνε τέτοιες αναφορές για πάνω από 13 χρόνια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ονόματι AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Program), που ανέλυσε δεδομένα ραντάρ, βίντεο και μαρτυρίες των πιλότων του ναυτικού και ανώτερων αξιωματούχων. To πρόγραμμα είχε αρχίσει το 2007 και σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Χάρι Ράιντ. Τερματίστηκε επίσημα το 2012, όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ωστόσο μετά από δημοσίευμα των New York Times το 2017 για το πρόργαμμα και επικρίσεις για αδιαφάνεια γύρω από τις αναφορές για εναέρια φαινόμενα, το Πεντάγωνο επανεκκίνησε το πρόγραμμα το προηγούμενο καλοκαίρι, ως Unidentified Aerial Phenomena Task Force. 

Με πληροφορίες από New York Times

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα