Μεγάλη επιτυχία της NASA: Πέταξε drone πάνω από την Άρη. Ο Έλληνας πίσω από την επιτυχία

Μεγάλη επιτυχία της NASA: Πέταξε drone πάνω από την Άρη. Ο Έλληνας πίσω από την επιτυχία

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας να πετάξει πάνω από το έδαφος του πλανήτη Άρη με ένα drone.
Η Nasa χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη προσπάθεια ισάξια με την επιτυχία των αδερφών Ράιτ το 1903 όταν έγινε η πρώτη πτήση.

Μια σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον πλανήτη Άρη πραγματοποίησε το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Ένας μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASA δήλωσε μέσα σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς στην αίθουσα ελέγχου: «Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το Ingenuity (Εφευρετικότητα) πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη».

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τραβήχτηκε από το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή), με το οποίο το Ingenuity έφθασε στον κόκκινο πλανήτη πριν αποσπασθεί από αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση. Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επιτόπου και στη συνέχεια να προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη.

Η επιτυχία φέρει και ελληνικό στοιχείο, καθώς πίσω από την κατασκευή του drone που πέταξε πάνω από τον Άρη υπάρχει ο Θεόδωρος Τζανέτος, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας του drone.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα