Τεχνολογία του Έλον Μασκ επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη

Τεχνολογία του Έλον Μασκ επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη

Ελπίδες να αντιμετωπιστούν ασθένειες, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, αλλά και να βοηθηθούν ασθενείς με κινητικά προβλήματα, δίνει η τεχνολογία που εξελίσσει η εταιρεία του Έλον Μασκ. Το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον έδειξε η περίπτωση ενός πιθήκου με τσιπ στον εγκέφαλο, που έπαιξε βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.
Η εταιρεία νευροτεχνολογίας Νιουραλίνκ του Έλον Μασκ αναπτύσσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου- μηχανής και στοχεύει τα ασύρματα τσιπ υπολογιστή εγκεφάλου να βοηθήσουν στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Ο μακάκος Πέιτζερ παίζει με τη δύναμη της σκέψης το απλό βιντεοπαιχνίδι Μάιντ Πονγκ και έχει εκπαιδευτεί να μετακινεί ένα χειριστήριο, το οποίο όμως πλέον είναι αποσυνδεδεμένο.

Όσο παίζει ο Πέιτζερ, τα 1.024 ηλεκτρόδια των δύο τσιπ καταγράφουν τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των άνω άκρων.

Τα δεδομένα τροφοδοτούνται σε αλγόριθμο που μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε κινήσεις του κέρσορα στην οθόνη.

Η εταιρεία τονίζει πως στα επόμενα στάδια της τεχνολογίας, κάποιος με παράλυση θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα smartphone με το μυαλό του πιο γρήγορα από κάποιον που χρησιμοποιεί αντίχειρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα