Δείτε αν χάκαραν τα στοιχεία σας στο Facebook

Δείτε αν χάκαραν τα στοιχεία σας στο Facebook

Μέχρι σήμερα λογικά θα έχετε ακούσει ότι πριν λίγες μέρες σημειώθηκε διαρροή δεδομένων 553 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από 106 χώρες. Περίπου 620.000 χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από την Ελλάδα έχουν πέσει θύματα της τεράστιας διαρροής. Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε πέσει θύμα της διαρροής;

 
Τα διαρρεύσαντα στοιχεία, αφορούν δεδομένα όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, ονόματα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά και σε κάποιες περιπτώσεις διευθύνσεις e-mail.

Μάλιστα τα εν λόγω δεδομένα «είναι προσβάσιμα ουσιαστικά δωρεάν», σύμφωνα με όσα απειλεί η πλευρά της κυβερνοεπίθεσης.

Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ.

Ωστόσο, ο Gal δήλωσε το Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα κάποιων δεδομένων μέσω σύγκρισης με αριθμούς γνωστών του.

Δημοσιογράφοι μπόρεσαν μάλιστα να αντιστοιχίσουν γνωστούς αριθμούς τηλεφώνου με λεπτομέρειες από τη βάση δεδομένων.

Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ παλιά και σχετίζονται με συμβάν που είχε επιδιορθωθεί τον Αύγουστο του 2019». «Εντοπίσαμε και λύσαμε το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η πρώτη ερώτηση στο μυαλό όλων είναι: αν έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα της διαρροής. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες και πλατφόρμες που μπορείτε να εξακριβώσετε αν τα δεδομένα σας έχουν διαρρεύσει.

Μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες επί του ζητήματος είναι η Have I Been Pwned. Απλώς ακολουθήστε το link και γράψτε τη διεύθυνση του email σας ή τον αριθμό του κινητού σας. Η ιστοσελίδα σας ενημερώνει όχι μόνο αν τα στοιχεία σας ήταν μέρος της πρόσφατης διαρροής από το Facebook, αλλά και αν έχουν κλαπεί στο παρελθόν στο πλαίσιο προηγούμενων διαρροών.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο για τα 2,5 εκατομμύρια λογαριασμούς από τα συνολικά 533 εκατομμύρια που εκτέθηκαν, έχουν διαρρεύσει οι διευθύνσεις του email

travelestate

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα