Σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης κάθε enter φυτεύει ένα δέντρο

Σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης κάθε enter φυτεύει ένα δέντρο

Πως μπορούν οι χρήστες του ίντερνετ απ’ όλον τον κόσμο να φυτέψουν δέντρα; Κι όμως μπορούν. Και έχουν φυτέψει πάνω από 75 εκατομμύρια μέχρι στιγμής, μόνο και μόνο επειδή σερφάρουν στο ίντερνετ. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης του Google ή κάποια άλλη, χρησιμοποιούν την Ecosia.

Όπως όλες οι μηχανές αναζήτησης, η Ecosia έχει κέρδη μέσω της διαφήμισης. Κάθε φορά που κάποιος κάνει κλικ πάνω σε κάποια διαφήμιση, η εταιρεία από τη Γερμανία κερδίζει λίγα χρήματα. Η διαφορά είναι πως τα κέρδη δεν πηγαίνουν στις τσέπες των ιδιοκτητών και των μετόχων, αλλά το 80% πηγαίνουν σε προγράμματα αναδασώσεων και νεόφυτα δέντρα.

Κατά μέσο όρο, 45 αναζητήσεις στην Ecosia είναι αρκετές για να φυτευτεί ένα δέντρο. Οι χρήστες που την εμπιστεύονται όλο και αυξάνονται. Το 2019 ήταν στα 9 εκατομμύρια, ενώ πλέον έχουν φτάσει τα 15, οι οποίοι χρηματοδοτούν 20 projects σε 15 χώρες, όπως η Μαδαγασκάρη, η Γκάνα, η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Κολομβία, η Ινδονησία κ.α.

Για να είναι σίγουρη πως τα δέντρα που φυτευτήκαν μένουν στην θέση τους, η Ecosia έχει έναν ειδικό ο οποίος ταξιδεύει συχνά σε όλα τα μέρη για να δει αν τα πράγματα πάνε καλά. Επίσης χρησιμοποιεί και δορυφόρους για να σιγουρευτεί πως τα εκατομμύρια δέντρα που έχει χρηματοδοτήσει δεν θα πέσουν θύματα υλοτόμων.

Τα τελευταία χρόνια, έχει προσελκύσει χρήστες από πάνω από 80 χώρες, οι οποίοι βοηθούν να φυτευτεί ένα δέντρο κάθε 0,8 δευτερόλεπτα. Η πλειοψηφία των χρηστών βρίσκονται στην Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδρύθηκε το 2009 και το 2014 έκανε συμφωνία με μια γερμανική εταιρεία που χρηματοδοτεί άλλες εταιρείες με συγκεκριμένο σκοπό, η οποία απαγορεύει στον ιδρυτή της εταιρείας να την πουλήσει.

Η Ecosia, όπως και κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης, βασίζεται σε κέντρα δεδομένων και συγκεκριμένα, συνάπτει συμβόλαια με τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing. Η Google και η Microsoft έχουν δεσμευτεί κατά των εκπομπών άνθρακα και έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ecosia έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα.

Με την δράση της, και δεδομένου ότι τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, κάθε αναζήτηση στην Ecosia αφαιρεί ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Από το 2018, η Ecosia σέβεται όσους δεν θέλουν να «κατασκοπεύονται» από trackers, ανωνυμοποιεί όλες τις αναζητήσεις εντός 7 ημερών και δεν πουλάει δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες ή χρησιμοποιεί εργαλεία παρακολούθησης τρίτων.

H Ecosia συνάπτει συμφωνίες με τοπικούς οργανισμούς για να γίνει ο στόχος της πραγματικότητα. Και επειδή δεν είναι μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και οι μετοχές της δεν αλλάζουν τιμή με τους ρυθμούς της αγοράς, μπορούμε να πούμε ότι την εμπιστευόμαστε στο να κάνει αυτό που κάνει.

Είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις ή καλύτερα, να ξεπεράσεις την Google. Αλλά αν χρησιμοποιήσετε την Ecosia, μετά από λίγο καιρό θα δείτε πως μετά από κάποιες αναζητήσεις, ένας συγκεκριμένος αριθμός δέντρων έχει φυτευτεί κάπου στον πλανήτη. Κι αυτό σίγουρα θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα