Wow! signal: Η προέλευση του εκτός Γης σήματος Wow!

Wow! signal: Η προέλευση του εκτός Γης σήματος Wow!

Το 1977, οι αστρονόμοι του Big Ear Radio Telescope στο Ντελαγουέρ του Οχάιο – κατέγραψαν ένα μοναδικό σήμα από το διάστημα.

Ήταν τόσο ισχυρό και ασυνήθιστο ώστε ο Jerry Ehman σημείωσε στο εκτυπωμένο σήμα το βαρουφικό επιφώνημα «ουάου!». Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή του σήματος ή να εξηγήσει το ισχυρό και μοναδικό σήμα, το οποίο είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Πολλοί προτείνουν πως η μόνη ερμηνεία για ένα τέτοιο σήμα είναι η προέλευσή του από κάποιον μακρινό εξωγήινο πολιτισμό.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Alberto Caballero, ένας από τους ιδρυτές του καναλιού The Exoplanets, βρήκε κάποια στοιχεία για την πιθανή πηγή του σήματος “Wow!”.

Στην εργασία του που δημοσίευσε στον ιστότοπο arxiv.org, ο Caballero περιγράφει την αναζήτηση στη βάση δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Γαία για πιθανά άστρα σαν τον Ήλιο, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν εξωπλανήτη ικανό να υποστηρίξει ζωή

Σύμφωνα με την συλλογιστική του Caballero, αν το σήμα προερχόταν από εξωγήινο πολιτισμό, είναι πιθανό ο πολιτισμός αυτός να αναπτύχθηκε σε κάποιον εξωπλανήτη παρόμοιο με την Γη, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου σαν τον Ήλιο.

Η βάση δεδομένων της Gaia περιέχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άστρα και ψάχνοντας εκεί ο Caballero θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό το σήμα να ήρθε από την περιοχή που βρίσκεται το άστρο με το άχαρο όνομα ‘2MASS 19281982-2640123’.

Σημειώνει πως υπάρχουν κι άλλα υποψήφια αστρικά συστήματα στην περιοχή, αλλά το άστρο που προτείνει μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο εκκίνησης για μια νέα ερευνητική προσπάθεια από τους αστρονόμους που διαθέτουν τα εργαλεία αναζήτησης εξωπλανητών.


Πηγή: https://physicsgg.me/

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα