To F-35 μετατρέπεται σε «κτήνος» - Η φονική αναβάθμιση

To F-35 μετατρέπεται σε «κτήνος» - Η φονική αναβάθμιση
Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35, το οποίο χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές δυνάμεις της 33ης Πτέρυγας Μάχης των ΗΠΑ, συνεχίζει να πραγματοποιεί ιδιαίτερα απαιτητικές ασκήσεις και δοκιμές με προηγμένα οπλικά συστήματα για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες μάχης όπου θα πρέπει να επιχειρεί.
 
Στο πλαίσιο αυτό, δυνάμεις της 33ης πτέρυγας μάχης προχώρησαν στην εκτέλεση αεροπορικής άσκησης όπου το F-35 εξοπλίστηκε με τον καταστροφικό πύραυλο AIM-9X, τον οποίο και εκτόξευσε, για πρώτη φορά, σε «εχθρικό» στόχο με μεγάλη επιτυχία, ανέφερε το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι αρμόδιοι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ δυνάμεων ταχείας ανταπόκρισης Πεζοναυτών, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου θα είναι απαραίτητη η γρήγορη αντίδραση των αμερικανικών δυνάμεων.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35 Α εκτέλεσε περιπολία αμυντικού χαρακτήρα, όντας εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος – αέρος AIM-9X, με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12 Paveway II και βλήματα GBU-32, καθώς και με πυρομαχικά των 25 χιλιοστών, για το πυροβόλο GAU-22. Αυτή ήταν η πρώτη πτήση κατά την οποία μαχητικό F-35 εκτόξευσε τους προηγμένους πυραύλους.
 
Στόχος της άσκησης ήταν η επιτυχημένη ενσωμάτωση των οπλικών συστημάτων στο μαχητικό αεροσκάφος ώστε να διαπιστωθεί η ταχύτητα και ευελιξία του F-35 στην χρήση του πυραύλου AIM-9X στην εμπλοκή του με εχθρικές απειλές και στόχους.
 
Ο πύραυλος αέρος-αέρος AIM-9X είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας των πυραύλων AIM-9 Sidewinder που κατασκευάζει η Raytheon για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.
 
«Ο AIM-9X είναι το νεότερο βλήμα αέρος-αέρος των δυνάμεων μας, τεχνολογικά ανώτερος από τους παλιούς AIM-9 που διαθέτουμε», δήλωσε ο υπεύθυνος της άσκησης. «Το AIM-9X είναι πιο «έξυπνο» από τον προκάτοχό του, καθιστώντας το κατάλληλο για τα F-35 μας»
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο AIM-9X είναι ο πρώτος πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιείται από το F-35 και ακριβώς εκεί επικεντρώθηκε η εν λόγω στρατιωτική άσκηση και οι διάφοροι παράμετροι της.
 
Πηγή: onalert.gr
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα