Έρχονται κάμερες και για τα κινητά τηλέφωνα!

Μετά τις κάμερες και τα συστήματα ηχοεντοπισμού για οχήματα που κυκλοφορούν με παράνομες εξατμίσεις έχουμε και μία ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη για την ασφάλειά μας: τις κάμερες που εντοπίζουν οδηγούς που μιλάνε στο κινητό τους όταν οδηγούν.

Η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την θέληση των Αρχών να περιορίσουν τα ατυχήματα αλλά και τα οχήματα που κυκλοφορούν παράνομα στους δρόμους οδηγεί στην δημιουργία ολοένα και πιο εξειδικευμένων συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής.

Οι εν λόγω κάμερες εφαρμόστηκαν πιλοτικά στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία από την τοπική αστυνομία. Το πιλοτικό πρόγραμμα “έτρεξε” για ένα διάστημα έξι μηνών με τις κάμερες που χρησιμοποιούν και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης να καταγράφουν δεδομένα για 8,5 εκατ. οχήματα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών έπιασαν στα πράσα ούτε λίγο ούτε πολύ 100.000 οδηγούς που μιλούσαν στο κινητό τους όσο οδηγούσαν!

Τα συστήματα ανίχνευσης που αποτελούνται από δύο κάμερες (μία για την πινακίδα κυκλοφορίας και μία για το παρμπρίζ του οχήματος) τραβούν φωτογραφίες των οδηγών και με την βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης το κάνουν αυτό μόνο εφόσον ο οδηγός δεν έχει και τα δύο του χέρια στο τιμόνι.

Έπειτα η φωτογραφία διασταυρώνεται από άνθρωπο και εφόσον το άτομο κρίνει ότι ο οδηγός χρησιμοποιούσε ένα από τα δύο χέρια του για να μιλήσει στο κινητό αποστέλλεται το πρόστιμο ταχυδρομικώς στον κάτοχο του οχήματος.

Οι αρχές τις πολιτείας της Νέας Νότια Ουαλίας έχουν κρίνει πως η λειτουργία των καμερών είναι μέχρι στιγμής άκρως επιτυχημένη και σκοπεύουν να εγκαταστήσουν 45 τέτοια συστήματα σε όλη την πολιτεία μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι νέες κάμερες χαρακτηρίζονται από διευρυμένη χρηστικότητα αφού πέρα από στατικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε περιπολικά και να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα εν κινήσει. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μια τέτοια εφαρμογή και στην Ελλάδα, δε νομίζετε;

anatakti

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα