Μετά την απιστία – Μπορεί να συνεχιστεί η σχέση;

Μετά την απιστία – Μπορεί να συνεχιστεί η σχέση;

Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους μαθαίνει ότι απατήθηκε, αυτό που σίγουρα νιώθει είναι προδοσία και αυτό πολλές φορές πληγώνει περισσότερο από το γεγονός ότι ο σύντροφός του είχε σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον άλλον.

Ο απατημένος σύντροφος μπορεί να νιώθει πως γκρεμίζονται όλα γύρω του, αφού διαψεύδεται με σκληρό τρόπο η εμπιστοσύνη που είχε στο σύντροφό του, αλλά παράλληλα συχνά νιώθει να δέχεται πλήγμα και η ίδια η προσωπικότητα και η αξιοπρέπειά του. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο να νιώθει ότι η απιστία σηματοδοτεί ότι η σχέση καταστράφηκε και μαζί με αυτήν και ολόκληρη η ζωή του.

Όταν πάλι η απιστία δεν γίνεται γνωστή, όλα εξαρτώνται από τις τύψεις και τις ενοχές που αισθάνεται αυτός ή αυτή που διαπράττει την απιστία. Τότε, το μέλος του ζευγαριού που απίστησε ενδέχεται να φέρεται στον σύντροφό του διαφορετικά και πολλές φορές περίεργα (π.χ. να απομακρύνεται, να βυθίζεται σε σκέψεις ή αντίθετα να γίνεται ακόμα πιο ρομαντικός/ή και τρυφερός/ή).

Συνήθως, πάντως, μετά την απιστία η σχέση θα περάσει μια μικρή ή μεγαλύτερη κρίση. Αν βέβαια, ο σύντροφος που απατήθηκε δεν μάθει το συμβάν και αυτό δεν επαναληφθεί ή δεν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το άλλο μέλος του ζευγαριού, τότε μάλλον η κρίση ξεπερνιέται πιο εύκολα. Αν το γεγονός μαθευτεί, τότε έχει μεγάλη σημασία το πώς θα αντιδράσει τόσο ο σύντροφος που απάτησε όσο και ο απατημένος.

Σε κάθε περίπτωση, στις αντιδράσεις και των δύο συντρόφων (τόσο αυτού που απίστησε όσο και αυτού που απατήθηκε) παίζουν καθοριστικό ρόλο παράγοντες όπως η προσωπικότητα, οι αξίες, τα βιώματα και οι αντιλήψεις που έχουν ο καθένας για τη ζωή και τις σχέσεις.  

Μπορεί να υπάρξει σχέση µετά την απιστία;
Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας γυναίκας που απάτησε τον άντρα της. Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να του το πει ή όχι είναι αυτή η ίδια, κρίνοντας ίσως το πόση σημασία είχε αυτό που συνέβη, το πόσο ειλικρινής θέλει να είναι μαζί του, το πόσο θα τον πληγώσει κ.λπ. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα αποφασίσει βασιζόμενη στο αξιακό της σύστημα, σε προηγούμενες εμπειρίες της, ίσως και στα στερεότυπα που έχει στο μυαλό της σχετικά με τις γυναίκες, τους άνδρες και την απιστία.

Η γυναίκα αυτή είναι πιθανό να νιώσει τύψεις, ενοχές ή να αφήσει πίσω της με σχετική ευκολία το συμβάν. Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί, κυρίως αν τα συναισθήματά της για τον άλλο άντρα είναι πολύ έντονα και η απιστία είναι κάτι που συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται. Από την άλλη πλευρά, αν ο «απατημένος» σύζυγος του παραδείγματος μάθει για την απιστία της, θα νιώσει πληγωμένος και προδομένος.

Σημαντικό ρόλο για το πώς θα αντιδράσει και για το πώς θα δεχτεί το συμβάν αυτό παίζουν πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα ποιες ήταν οι συνθήκες της απιστίας, ποιος ήταν ο άλλος άντρας, το αν ο ίδιος έχει απιστήσει, πόσο ασφαλής νιώθει ο ίδιος για τον εαυτό του κ.λπ.
Σίγουρα η μεταμελημένη και ειλικρινής συμπεριφορά της συζύγου του θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να τον ανακουφίσει και να του δημιουργήσει ξανά το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Το αν αυτός ο άντρας θα μπορέσει τελικά να συγχωρέσει τη σύζυγό του και να ξεχάσει είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της απιστίας είναι η ουσιαστική επικοινωνία.
Το ζευγάρι πρέπει, δηλαδή, να συζητήσει, να μιλήσει, αλλά και να εντοπίσει τις αιτίες για τις οποίες συνέβη η απιστία. Για να μπορέσει να συνεχιστεί η κοινή ζωή του ζευγαριού με ισότιμους όρους, θα πρέπει το ζήτημα της απιστίας, εφόσον έχει γίνει γνωστό, να επιλυθεί. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να συνεχιστεί η σχέση. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα θα πρέπει να σκεφτούν και να βρουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Αν μπορέσουν αυτοί να εξαλειφθούν, τότε η σχέση θα βελτιωθεί και η απιστία ίσως συγχωρεθεί και δεν επαναληφθεί.

Σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να μπορέσει ο απατημένος σύντροφος, με τη βοήθεια του άλλου, να επεξεργαστεί το γεγονός, να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες, αλλά και του άλλου, και έτσι να συγχωρέσει και να ξεπεράσει την προδοσία και να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη, που είναι θεμελιώδης σε μια σχέση.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα