Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάμε στον σύντροφό μας

Αν ζούσε σήμερα ο "πατέρας της Ψυχανάλυσης", Ζίγκμουντ Φρόιντ, θα έλεγε περήφανος: «Σας το είχα πει».

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ψάχνουμε στους συντρόφους μας τους γονείς μας.

Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, το οποίο πήρε το όνομά του από το μύθο του Οιδίποδα, παίζει καθοριστικό ρόλο στις ερωτικές σχέσεις.

Υποσυνείδητα, δηλαδή, η έλξη που νιώθουμε για τους γονείς μας- τα αγόρια για τη μητέρα και τα κορίτσια για τον πατέρα- είναι η βάση στις μετέπειτα σχέσεις που συνάπτουμε με το «αντίθετο» φύλο.

Εάν κοιτάξετε βαθιά στα μάτια του/της αγαπημένης σας, τι θα δείτε; Οι πιθανότητες είναι πως βλέπετε είτε την μαμά είτε τον μπαμπά σας.

Το γεγονός ότι νιώθουμε έλξη για τα άτομα που μοιάζουν με τους γονείς μας θα μπορούσε να αποτελέσει μία μορφή δικαίωσης για τον "θεμελιωτή της Ψυχανάλυσης", Ζίγκμουντ Φρόιντ, η θεωρία του οποίου είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 1910 ιδιαίτερα προχωρημένη για την εποχή εκείνη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έρευνα σε δείγμα 300 ανδρών και γυναικών.

Βρήκαν πως οι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έλκονται από μία σύντροφο η οποία έχει το ίδιο χρώμα ματιών με την μητέρα τους ενώ, την ίδια στιγμή, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι γυναίκες διαλέγουν έναν άλλον άνδρα με το ίδιο χρώμα ματιών που έχει ο πατέρας τους.

Οπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα των Times, η κόρη του Frank Sinatra, Nancy, η κόρη του Paul Newman, Nell, και ο γιος της Elizabeth Taylor, Michael Wilding Jr , όλοι επέλεξαν συντρόφους με μπλε μάτια (σαν τους γονείς τους).

Σύμφωνα με την έρευνα το μόνο σίγουρο είναι ότι επιλέγουμε συντρόφους, όπου μας θυμίζουν κάτι οικείο. Αυτό το οικείο είναι η οικογένεια μας.

Οταν πρόκειται να βρούμε το άλλο μας μισό τότε επιστρέφουμε στην παιδική μας ηλικία, είτε πρόκειται για τον George Clooney ο οποίος παντρεύτηκε μία γυναίκα, την Αμάλ Αλαμουντίν, της οποίας τα καστανόχρωμα μάτια ταιριάζουν με εκείνα της μητέρας του, είτε για την Αντζελίνα Τζολί που είδε τα γκριζογάλανα μάτια του πατέρα της Jon Voight στα μάτια του Brad Pitt.

Πάντως η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δεν είναι η πρώτη που βρίσκει στοιχεία ότι πολλοί από εμάς υποσυνείδητα αναζητάμε εξωτερικά χαρακτηριστικά ίδια με αυτά των γονιών μας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πως ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια η δομή του προσώπου του συζύγου μοιάζει με εκείνη του πατέρα της συζύγου και αυτό δεν συμβαίνει κατά τύχη, όπως θα περίμενε κανείς. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως.

Η ιδέα είναι ότι, όπως σημείωσε και ο Φρόιντ, όταν είμαστε παιδιά μαθαίνουμε να βλέπουμε τους γονείς μας ως πρότυπα για τους μελλοντικούς μας συντρόφους.

 

 


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα