Γιατί ένας στους πέντε ενήλικες δεν κάνει σeξ;

Είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή στη ζωή σας, να έχετε περάσει φάσεις, όπου δεν ήσασταν αρκετά σεξουαλικά ενεργοί, είτε αυτό ήταν επιλογή σας είτε όχι.

Το σεξ, όμως είναι ιδιαίτερα ευεργετικό από πολλές απόψεις, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν μία υγιή σεξουαλική ζωή, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ισχυρότερη αυτοεκτίμηση.

Πριν 70 χρόνια, ο σεξολόγος Alfred Kinsey διεξήγαγε μία έρευνα, η οποία έμελλε να γίνει μία μελέτη ορόσημο, στην οποία διαπίστωσε ότι το 19% (!) των ενηλίκων δεν έκαναν σεξ, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό τείνει να αυξηθεί στις μέρες μας.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σ' αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί, με τα προβλήματα υγείας να οδηγούν πιο συχνά τους ανθρώπους στο να απέχουν από το σεξ.

Οι καρδιακές παθήσεις, ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές της προσωπικότητας, η κατάχρηση ουσιών και η κακή ποιότητα του ύπνου είναι, σύμφωνα με το The Conversation, οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν στην αποχή από το σεξ.

Όσοι, για παράδειγμα, πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, φοβούνται ότι το σεξ θα μπορούσε να τους προκαλέσει μία καρδιακή προσβολή και έτσι συνηθίζουν να το αποφεύγουν όσο μπορούν.

Επιπλέον, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, έχει συνδεθεί με τη μειωμένη λίμπιντο, η οποία στη συνέχεια συμβάλλει στη σεξουαλική αποχή.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν το σεξ- κάποια στιγμή στη ζωή τους- από τους άνδρες, καθώς το 40% θα το βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή του.

Οι λόγοι γι' αυτό ποικίλλουν, αλλά οι πιο συχνοί για τις γυναίκες είναι ο πόνος, ο φόβος της σεξουαλικής βίας, η χαμηλή λίμπιντο ή οι μνήμες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ορισμένες έγκυες γυναίκες αποφεύγουν, επίσης, το σεξ επειδή φοβούνται μη βλάψουν το έμβρυο.

Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο, οι άντρες που απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σεξ το κάνουν, λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας, των χρόνιων παθήσεων ή απλά της... έλλειψης ευκαιριών.

Η μοναξιά, μπορεί, βεβαίως, να οδηγήσει και τα δύο φύλα στη σεξουαλική απογοήτευση, ενώ πολλοί από τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο ερωτικό σύντροφο στρέφονται στα πορνό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πραγματική σεξουαλική τους ζωή με την πάροδο του χρόνου.

Η ηλικία είναι ένας, ακόμη, παράγοντας που οδηγεί στην αποχή του σεξ, με πολλούς ηλικιωμένους να πιστεύουν ότι είναι «πολλοί γέροι» για σεξ, αν και αυτό δεν ισχύει για όλους.

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα